Autoritățile propun, printr-un proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Finanțelor, prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 31 decembrie 2024. Această măsură este justificată de dezechilibrul dintre cerere și ofertă pe piața asigurărilor, care ar putea conduce la creșteri de prețuri după 30 septembrie. Supravegherea respectării tarifelor maxime de către companiile de asigurare RCA va fi realizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, pe o perioadă de trei luni.
Inițiatorii proiectului subliniază că în prezent există o reticență din partea asigurătorilor privind asumarea riscurilor pentru anumite categorii de asigurați, iar piața se confruntă cu o concentrare mare, ceea ce generează o vulnerabilitate în termeni de expunere și cotă de piață. În ceea ce privește indicatorii de solvabilitate și lichiditate, primele brute subscrise pentru asigurările RCA au crescut cu 2% față de primul semestru din 2023, iar numărul de contracte RCA active la sfârșitul lunii iulie 2024 este cu aproximativ 4% mai mare decât la sfârșitul anului 2023.
„În ceea ce priveşte dezechilibrele existente în piaţa asigurărilor RCA este de menţionat numărul ridicat de cazuri prelucrate încadrate în categoria asiguraţilor cu risc ridicat, observându-se o creştere semnificativă a acestora cu aproximativ 19.000 de cazuri faţă de începutul lunii iunie, societăţile preluând în asigurare un număr de aproximativ 7.500 de astfel de cazuri pe lună de la începutul anului 2024. Cu referire la gradul de cuprindere este de menţionat că acesta este în continuare scăzut faţă de angajamentul asumat de România prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană”, explică iniţiatorii proiectului în nota de fundamentare.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!