13.4 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăEconomieProprietarii de locuințe din România iau măsuri pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice

Proprietarii de locuințe din România iau măsuri pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice

Potrivit unui studiu realizat de Ipsos pentru ING în 7 țări, majoritatea proprietarilor de locuințe din România, adică 83% dintre cei chestionați, declară că au luat măsuri pentru îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor lor în ultimii 3 ani. Principalele acțiuni întreprinse includ îmbunătățirea izolației termice și reducerea consumului de energie al dispozitivelor.

Această tendință reflectă o creștere a conștientizării privind importanța eficienței energetice și a impactului acesteia asupra costurilor, confortului și mediului înconjurător. Îmbunătățirea izolației termice contribuie la reducerea pierderilor de căldură, iar reducerea consumului de energie al dispozitivelor poate duce la economii semnificative pe termen lung.

Conform aceleiași surse, doar 8% dintre proprietarii de locuințe din România au declarat că au instalat panouri solare, ceea ce reprezintă mai puțin de jumătate față de media generală de 19%. Cu toate că tehnologiile solare sunt o opțiune sustenabilă pentru producerea de energie, pare că adoptarea lor în rândul proprietarilor de locuințe din România este încă limitată.

Pentru proprietarii de locuințe care au luat măsuri pentru eficientizarea energetică, reducerea costurilor cu energia a fost motivul principal invocat, cu 84% în România comparativ cu 78% în media generală. În același timp, considerațiile legate de sustenabilitate au reprezentat motivul principal pentru 13% dintre români, în timp ce media generală a acestui aspect a fost de 20%. Acest lucru sugerează că, în ciuda eforturilor de eficientizare, aspectele economice rămân un factor dominant în deciziile legate de eficiența energetică în locuințe.

“Conştientizarea joacă un rol esenţial în procesul de tranziţie a societăţii către o economie verde, iar studiul ne arată că majoritatea românilor chestionaţi (6 din 10) consideră că acţiunile lor în calitate de consumatori pot avea un impact privind sustenabilitatea. Este un semnal pozitiv, în condiţiile în care opţiunile de achiziţie şi finanţare a soluţiilor eficiente energetic devin tot mai avantajoase şi mai diverse”, a declarat Iulia Rusu, Retail Business Strategy manager ING Bank România.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Bani pentru salvarea industriei oțelului și aluminiului din România

Companiile din industria oţelului și aluminiului, care trec prin momente deosebit de grele din cauza problemelor de ordin financiar, ar putea să fie...

Camera Deputaților a decis înfiinţarea “listei negre” antidrog

Camera Deputaților a votat marţi în favoarea unui proiect de lege care introduce înființarea Registrului Național Automatizat pentru persoanele implicate în infracțiuni legate...

Ședință de pomină la Consiliul Local Curtea de Argeș, cu îmbrânceli și înjurături

Ședință cu scandal, marți, la Consiliul Local Curtea de Argeș, unde proiectele trecute pe ordinea de zi au reușit să ducă la o...
Ultima oră
Pe aceeași temă