Experții PNL, cei ai PSD și UDMR s-au așezat, din nou, la masa negocierilor, joi, pentru alte subiecte delicate din programul de guvernare. Este vorba despre pensii, educație și Sănătate, ultimul subiect fiind abordat chiar în ziua altei tragedii din spitalele românești, cea de la Ploiești. Și de data aceasta, discuțiile din spatele ușilor s-au dovedit încinse, dovadă fiind declarațiile făcute în mod public.
Discuțiile tehnice între PNL-PSD și UDMR au continuat la Parlament, referitoare la pensii, salarii și alocații, însă rezultatele convorbirilor nu au apărut la suprafață.
„PNL susţine majorări de venituri. Aşa cum am spus, începând cu anul viitor, alocaţiile urmează să fie indexate, pensiile urmează să fie indexate. (…) Astăzi (n.red. – joi) nu vom anunţa niciun procent, pentru că aceste majorări nu ţin doar de Ministerul Muncii, ci ţin de politica generală a Guvernului”, a declarat ministrul Muncii,.
Pretențiile PSD pentru pensii și impozite
Delegația PSD la negocierile pe teme sociale, în special pensii și impozite pe venit, a fost condusă de Lia Olguța Vasilescu, fostul ministru al Muncii și de un al ministrul social-democrat, Marius Budăi. Potrivit G4Media, cerințele social-democraților pentru capitolul „Muncă” din viitorul program de guvernare nu au fost puține.
– indexarea pensiilor cu 11% de la 1 Decembrie (n.red. – deși ministrul actual, Raluca Turcan a spus că acest lucru este imposibil, din punct de vedere tehnic)
– Majorarea pensiei minime de la 800 lei la 1.000 lei
Deasemenea, social democrații propun creșterea în două trepte a salariului minim.
- 1 ianuarie 2022: de 2.300 lei la 2.550 lei (pentru cei fără studii superioare) și de la 2.350 lei la 2.600 lei (pentru cei cu studii superioare).
- 1 iulie 2022: de la 2.550 lei la 2.740 lei (pentru cei fără studii superioare) și de la 2.600 lei la 3.000 lei (pentru cei cu studii superioare).
PNL susține și el creșterea pensiilor, însă de la 1 ianuarie, așa cum prevede legea, cu o indexare cu rata inflației și jumătate din creșterea procentuală a salariului mediu pe economie.
Pe fondul acestor discuții, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede posibilitatea ca talonul de pensie să fie transmis, la cerere, în format electronic, de către Casa Naţională de Pensii Publice.
Rareș Bogdan: PSD propune măsuri comuniste
La toate aceste cerințe social-democrate a reacționat prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, care a calificat măsurile PSD ca fiind „comuniste”.
Potrivit lui Rareș Bogdan, măsurile economice propuse de PSD în negocieri „țin de egalitarism” și „țin de comunism”. El a precizat că liberalii vor să „aibă grijă de nevoiași”, în timp ce sprijină și mediul de afaceri.
Pe de altă parte, Rareș Bogdan a subliniat că PNL vrea un viitor premier din acest partid dar că nu se va crampona de un nume pentru această funcție.
„PNL nu a intrat în aceste negocieri cu mandat BPN pentru a accepta rotativa. Venim cu premier exclusiv PNL”, a declarat Rareş Bogdan la Parlament.
„Florin Cîţu este preşedintele PNL şi, conform hotărârilor Consiliului, este propunerea de premier, dar nu vom bloca constituirea unui guvern pentru România într-un nume. PNL ia în calcul orice scenariu în cazul în care nu va avea prima dată premierul”, a mai spus Rareș Bogdan, care a amintit că numele viitorului premier trebuie să vină de la Palatul Cotroceni.
Ludovic Orban, aproape de excludere
Iar fostul președinte PNL, Ludovic Orban, a criticat, din nou, într-o emisiune televizată conducerea PNL dar și pe președintele Klaus Iohannis.
„Își doresc să scape de mine, le sunt ca un cui în talpă”, a declarat fostul lider PNL, care a spus că președintele Klaus Iohannis vrea să devină premier, în 2024, când își termină mandatul de la Cotroceni, iar Mircea Geoană se va instala la Cotroceni.
Vicepreședintele PNL, Florin Roman, a declarat că Ludovic Orban nu mai are ce căuta în partid după declarațiile defăimătoare la adresa colegilor din partid.