26.4 C
București
joi, 11 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiPrognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Cum vor fi primele zile de...

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Cum vor fi primele zile de primăvară

Specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis astăzi prognoza meteo valabilă pentru intervalul 26 februarie – 10 martie. Astfel, în următoarele două săptămâni, temperaturile vor rămâne ridicate, în timp ce precipitaţiile vor fi mai consistente după data de 6 martie.

În Banat, iarna calendaristică se va încheia cu o vreme deosebit de caldă pentru această perioadă, cu maxime ce se vor menţine la o medie de 18 grade şi minime ce vor oscila între 6 şi 9 grade. În primele două zile din martie, media zilnică a temperaturii maxime va fi de 16 grade, va reveni la 18 grade în 3 şi 4 martie, apoi sunt estimate valori în jurul a 13 grade. Temperaturile minime la început de martie vor fi în medie de 5 – 7 grade, însă, spre finalul primei decade, la fel ca în cazul temperaturilor maxime, se remarcă o scădere până la valori de 2 – 3 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată după data de 5 martie. Până atunci, regimul pluviometric se va menţine deficitar, ploile urmând a fi slabe şi pe arii restrânse.

În Crişana, ultimele zile din februarie vor aduce o vreme deosebit de caldă pentru această perioadă, cu maxime ce se vor menţine la o medie zilnică de 19 – 20 de grade şi minime ce vor oscila între 5 şi 7 grade. În primele zile din martie, media zilnică a temperaturii maxime va fi de 16 – 17 grade, iar după 5 martie sunt estimate valori în jurul a 13 grade. Temperaturile minime, la început de martie, vor fi în medie de 5 – 6 grade, însă, spre finalul primei decade, la fel ca în cazul temperaturilor maxime, se remarcă o scădere până la valori de un 1 – 2 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată după data de 5 martie, însă până la acea dată regimul pluviometric se va menţine deficitar, ploile urmând a fi slabe şi pe arii restrânse.

În Transilvania, valorile termice diurne se vor menţine cu mult peste normalul climatologic până la începutul lunii martie (3 martie), cu o medie zilnică a temperaturii maxime cuprinsă între 15 şi 18 grade. Ulterior, tendinţa va fi de scădere treptată, astfel că, la finalul primei decade, se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 11 – 12 grade, însă şi aceste valori vor caracteriza o vreme mai caldă faţă de normalul perioadei. Media temperaturilor minime va fi de 3 – 4 grade în prima noapte, va scădea la zero grade în 28 februarie, iar la început de martie va creşte la 2 – 3 grade. După 5 martie, sunt estimate temperaturi minime în medie de zero grade. Până pe 1 martie nu sunt prognozate precipitaţii, dar ulterior sunt posibile precipitaţii, cu o probabilitate mai ridicată, după data de 6 martie.

În Maramureş, vremea va fi extrem de caldă, iar maximele termice prognozate până pe 1 martie se vor situa în jurul a 18 grade. Ulterior, tendinţa va fi de scădere treptată, de la valori în medie de 16 grade, în perioada 2 – 4 martie, până la 12 grade, la finalul primei decade. Media temperaturilor minime va fi de 4 – 5 grade în primele două nopţi, va scădea la 2 – 3 grade, în 28 şi 29 februarie, iar la început de martie va creşte la 5 – 6 grade. Până la finalul primei decade, ca şi în cazul temperaturilor maxime, este estimată o scădere a temperaturilor şi pe timpul nopţilor, până spre o medie regională de zero grade. După data de 1 martie, probabilitatea pentru apariţia precipitaţiilor va fi în creştere.

În Moldova, pe parcursul întregului interval, valorile termice se vor menţine peste normalul climatologic al perioadei. În perioada 26 februarie – 3 martie, media zilnică a temperaturilor maxime va fi de 13 – 14 grade, apoi sunt prognozate valori în general de 9 – 10 grade. Temperaturile minime nu vor avea variaţii semnificative de la o zi la alta, media acestora urmând a fi cuprinsă între zero şi 3 grade. Regimul pluviometric va fi în general deficitar, iar probabilitate de apariţie a precipitaţiilor va fi în creştere după data de 6 martie.

În Dobrogea, pentru prima săptămână de prognoză, media zilnică a temperaturilor maxime va fi de 12 – 13 grade, iar pentru a doua se va situa în jurul a 10 grade, valori ce se vor caracteriza o vreme în continuare caldă pentru această perioadă. Media temperaturilor minime va scădea uşor în primele nopţi, până la valori de 2 – 3 grade, în 29 februarie. Pe 1 şi 2 martie, vor fi 4 – 5 grade, după care temperaturile vor reveni la 2 – 3 grade. Regimul pluviometric va fi în general deficitar. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi în creştere după data de 6 martie.

În Muntenia, pe 26 februarie, media regională a temperaturii maxime va fi de 18 grade, iar în zilele următoare (până în data de 4 martie) se va situa în jurul a 15 grade. Între 5 şi 10 martie, sunt estimate temperaturi maxime mai scăzute, la o medie a acestora de 11 – 12 grade. Media temperaturilor minime va scădea uşor în primele nopţi, până la valori de 3 grade, în 29 februarie, pe 1 şi 2 martie va creşte la 4 – 5 grade, apoi se vor opri la 2 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată după data de 6 martie, iar în restul intervalului ploile sunt posibile doar pe arii restrânse.

În Oltenia, valorile termice diurne se vor menţine cu mult peste normalul climatologic până la începutul lunii martie (4 martie), cu o medie zilnică a temperaturii maxime cuprinsă între 14 şi 17 grade. Ulterior, tendinţa va fi de scădere treptată, astfel că la finalul primei decade se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 11- 12 grade, însă şi aceste valori vor caracteriza o vreme mai caldă faţă de normal. Media temperaturilor minime va fi de 5 – 6 grade, în prima noapte, va scădea la 3 grade în 28 februarie, iar la început de martie (1 şi 2 martie) va reveni la 5 – 6 grade. După 3 martie sunt estimate temperaturi minime în medie cuprinse între 2 şi 4 grade. În această regiune, probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în zilele de 1 şi 2 martie, respectiv între 6 şi 9 martie.

La munte, până la finalul lunii februarie, media zilnică a temperaturilor maxime se va menţine la 8 grade. Primăvara calendaristică va debuta cu valori termice diurne uşor mai scăzute, respectiv o medie pentru întreaga zonă de 6 grade, iar după data de 5 martie va scădea treptat până la valori în jurul a două grade. Evoluţia va fi asemănătoare şi în cazul temperaturilor minime, acestea urmând a avea o medie de 0 – 2 grade, în prima săptămână, şi cu o tendinţă de scădere treptată până spre -4 grade, în a doua săptămână. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată după data de 5 martie. Până atunci, precipitaţiile vor fi slabe şi se vor semnala pe arii restrânse. 

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Cătălin Cârstoiu are în proiect regândirea mobilității în București

Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PSD și PNL la Primăria Capitalei, susține că mobilitatea în București trebuie complet regândită și centrată pe rețeaua publică...

SUA consideră iminent un atac al Iranului asupra Israelului

Statele Unite ale Americii consideră că atacurile majore din partea Iranului către Israel sunt iminente. Acestea ar urma să aibă loc chiar în următoarele...

Litoralul românesc, tot mai scump și nepregătit din nou pentru turiști

Litoralul românesc, cu plaje scoase la licitație, nu reușește nici anul acesta să adune turiști la capacitate maximă. Românii și-au făcut deja planuri pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă