15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSocialMeteoPrognoza meteo pe regiuni. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Prognoza meteo pe regiuni. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis, luni, prognoza meteo aferentă perioadei 17 – 30 iunie. Astfel, în următoarele două săptămâni, canicula şi disconfortul termic vor caracteriza regimul termic şi doar în intervale scurte de timp probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicată.

În Banat, în prima zi a intervalului, media temperaturilor maxime va fi de 38 de grade, iar pe 18 şi 19 iulie va scădea uşor până la 36 de grade, valori ce vor caracteriza o vreme caniculară. În restul intervalului vremea va continua să fie călduroasă, dar mai sunt posibile şi intervale caniculare, cu o medie regională a temperaturilor maxime în general de 32 – 34 de grade. Media minimelor termice va fi de 18 – 21 de grade în prima săptămână şi de 16 – 18 grade în a doua parte a intervalului. Vor fi intervale în care instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, averse pe arii mai extinse urmând a fi mai probabile între 20 şi 23 iulie şi în jurul datei de 26 iulie.

În Crişana, vremea se va menţine călduroasă în cea mai mare parte a intervalului, cu o medie a temperaturilor maxime de 30 – 32 de grade, dar la începutul intervalului se vor înregistra valori termice peste 35 de grade şi va fi caniculă în cea mai mare parte a regiunii. În primele două nopţi, minimele termice vor fi în general de peste 20 de grade, iar în restul perioadei media acestora va fi de 16 – 18 grade. Vor fi intervale în care instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, averse pe arii mai extinse urmând a fi mai probabile între 20 şi 23 iulie şi în jurul datei de 26 iulie.

În Transilvania, în prima zi, local va fi caniculă şi în această regiune, apoi tendinţa va fi de uşoară scădere, iar cu mici variaţii de la o zi la alta media temperaturilor maxime se va situa între 29 şi 31 de grade. Media minimelor termice va fi de 16 – 18 de grade în prima săptămână, cu cea mai caldă dimineaţă în 18 iulie şi în jurul a 14 grade în a doua parte a intervalului. Vor fi intervale în care instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, averse pe arii mai extinse şi local însemnate cantitativ, urmând a se înregistra între 19 şi 23 iulie şi după 26 iulie.

În Maramureş, luni, media temperaturilor maxime va fi de 33 – 34 de grade şi local va fi caniculă, apoi tendinţa va fi de uşoară scădere, iar cu mici variaţii de la o zi la alta, media temperaturilor maxime se va situa între 28 şi 30 de grade. Media minimelor termice va fi în general de 16 grade în prima săptămână, cu o dimineaţă mai caldă în 18 iulie, când se pot înregistra 18 – 19 grade şi de 14 – 15 grade în a doua parte a intervalului. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, astfel că vor fi intervale cu averse pe arii mai extinse şi local însemnate cantitativ, îndeosebi în zilele de 20, 22, 23 şi în jurul datei de 26 iulie.

În Moldova, în prima zi a intervalului, valul de căldură se va extinde în toată regiunea, astfel încât median temperaturilor maxime va fi de 35 – 36 de grade, apoi vor mai fi zile caniculare mai ales în partea sudică, cu medii ale temperaturilor maxime de 30 – 33 de grade. Pe timpul nopţilor se vor înregistra minime în general între 16 şi 19 grade, valorile cele mai ridicate urmând a se înregistra în perioada 17 – 23 iulie. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată. Vor fi averse pe arii mai extinse îndeosebi în perioada 20 – 24 iulie şi în 26 şi 27 iulie.

În Dobrogea, vremea va fi călduroasă şi în a doua jumătate a lunii iulie, media temperaturilor minime urmând a se menţine în general peste 32 de grade, iar mai ales în perioada 17 – 23 iulie, îndeosebi în partea continentală a regiunii va fi caniculă. Temperaturile minime vor avea o medie de 19 grade în primele două nopţi, va urca la 21 – 22 de grade în perioada 19 – 23 iulie (nopţi tropicale), apoi se va situa în jurul a 20 de grade. Probabilitatea pentru fenomene asociate instabilităţii atmosferice (descărcări electrice, intensificări ale vântului, averse şi posibil grindină) va fi mai mare în perioada 20 – 24 iulie. În restul intervalului, astfel de fenomene vor fi posibile doar pe arii restrânse.

În Muntenia, valul de căldură se va menţine aproape pe tot parcursul intervalului. Se vor înregistra mici variaţii termice de la o zi la alta, dar în general media temperaturilor maxime se va situa între 34 şi 37 de grade. Nopţile vor fi tropicale îndeosebi în perioada 19 – 23 iulie, când media temperaturilor minime va fi în jurul a 20 de grade, iar în restul intervalului va fi de 18 grade. Probabilitatea pentru fenomene asociate instabilităţii atmosferice (descărcări electrice, intensificări ale vântului, averse şi posibil grindină) va fi mai mare din noaptea de 19/20 iulie şi până pe 24 iulie. În restul intervalului, astfel de fenomene vor fi pe arii mai restrânse îndeosebi în zona de deal.

În Oltenia, canicula se va menţine aproape pe tot parcursul intervalului. Se vor înregistra mici variaţii termice de la o zi la alta, dar în general media temperaturilor maxime se va situa între 34 şi 38 de grade. Nopţile vor fi tropicale îndeosebi în perioada 17 – 23 iulie, când media temperaturilor minime va fi în jurul a 20 de grade, iar în restul intervalului de 17 – 18 grade. Probabilitatea pentru fenomene asociate instabilităţii atmosferice (descărcări electrice, intensificări ale vântului, averse şi posibil grindină) va fi mai mare din noaptea de 19/20 iulie, în 20, 21 şi în jurul datei de 26 iulie.

La munte, vremea se va menţine caldă şi în zona montană. Până în 26 iulie, media temperaturilor maxime va fi în general de 22 – 23 de grade şi doar spre sfârşitul lunii se pot înregistra valori uşor mai coborâte, la o medie de 20 de grade. Media temperaturilor minime pe parcursul intervalului va oscila între 12 şi 14 grade. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată. Astfel, vor fi intervale cu averse pe arii mai extinse şi local însemnate cantitativ, îndeosebi între 20 şi 23 iulie, dar şi în zilele de 26 şi 27 iulie.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Analiza măsurilor Guvernului PSD: Dovada că acestea au dus la creșterea cifrei de afaceri din industrie

În ultimele luni, cifra de afaceri din industrie a României a cunoscut o creștere semnificativă, iar acest lucru nu poate fi neglijat. Datele furnizate...

Amânare în procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a formulat cerere de abţinere. Inspecția Judiciară cerea suspendarea judecătoarei

Procesul în care este judecat Vlad Pascu, acuzat că a omorât doi tineri cu mașina, a fost amânat pentru data de 9 mai 2024. Noul...
Ultima oră
Pe aceeași temă