16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSocialJustițieProfesorul Dan Longrois: Reducerea dozelor de noradrenalină la Spitalul Pantelimon nu a...

Profesorul Dan Longrois: Reducerea dozelor de noradrenalină la Spitalul Pantelimon nu a fost o greșeală

Expertul în Anestezie și Terapie Intensivă din Franța susține deciziile medicilor români și subliniază necesitatea unui cadru legislativ clar pentru limitarea terapeutică.

Profesorul Dan Longrois, unul dintre cei mai renumiți experți în Anestezie și Terapie Intensivă din Franța, a intervenit recent în contextul scandalului izbucnit la Spitalul Pantelimon din București, oferind o perspectivă profesionistă asupra deciziilor medicale luate de echipa de medici. Într-o declarație, Longrois a apărat decizia medicilor români de a reduce doza de noradrenalină administrată unui pacient critic, subliniind că aceasta nu a fost o greșeală, ci o decizie medicală corectă și justificată.

Profesorul, care activează la Paris și este recunoscut la nivel internațional în domeniul său, a explicat că pacienții internați în secțiile de terapie intensivă au adesea organele vitale în stadii critice de disfuncție. În astfel de cazuri, medicii încearcă să mobilizeze rezervele funcționale ale organelor afectate, pentru a menține pacientul în viață. Cu toate acestea, în situațiile de „șoc refractar” – unde organele nu mai au nicio rezervă funcțională mobilizabilă – orice intervenție, indiferent de doza de medicament administrată, este improbabil să schimbe rezultatul inevitabil, și anume decesul.

Referindu-se la utilizarea noradrenalinei, Longrois a explicat că în cazurile de șoc refractar, creșterea excesivă a dozelor acestui medicament poate avea efecte nefaste, iar reducerea dozelor, așa cum au procedat medicii de la Spitalul Pantelimon, nu reprezintă o eroare, ci o abordare logică și justificată din punct de vedere fiziopatologic. Mai mult, profesorul consideră că a concluziona că reducerea dozei de noradrenalină a cauzat decesul pacientului este o interpretare exagerată și necredibilă, chiar și în prezența unei autopsii.

Citește și: Control judiciar pentru asistenta acuzată de mărturie mincinoasă în cazul morților de la Spitalul Pantelimon

Longrois a subliniat și importanța unui cadru legislativ clar care să reglementeze limitarea terapeutică, un concept adoptat deja în multe țări occidentale, inclusiv Franța. Acest cadru legislativ permite pacienților să își exprime dorințele legate de tratamentele medicale înainte de a ajunge în situații critice și oferă medicilor posibilitatea de a limita intervențiile terapeutice inutile în cazuri fără speranță de recuperare. Profesorul și-a exprimat disponibilitatea de a sprijini colegii din România în crearea unui astfel de cadru legislativ, menit să protejeze atât pacienții, cât și medicii.

În concluzie, Dan Longrois subliniază că medicina nu poate avea puteri nelimitate și că societatea trebuie să accepte realitatea limitelor medicale. O legislație clară și bine definită privind limitarea terapeutică ar putea preveni acuzațiile nejustificate aduse medicilor și ar crea o relație de înțelegere între pacienți, societate și profesioniștii din domeniul medical.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Aproximativ 6.000 de incidente de securitate zilnice la domeniile „.ro”. Digitalizarea și AI, esențiale pentru viitor

Aproximativ 6.000 de incidente de securitate cibernetică au loc zilnic la domeniile ".ro", a anunțat miercuri Victor Vevera, directorul general al Institutului Național de...

Toni Greblă va restitui Curții de Conturi suma de bani necuvenită

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a afirmat joi că va restitui, până la finalul anului, suma pe care Curtea de Conturi a...

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă