10 C
București
marți, 17 decembrie 2024
AcasăSocialEducațieProfesorii vor primi o primă didactică în luna octombrie pentru anul 2023-2024

Profesorii vor primi o primă didactică în luna octombrie pentru anul 2023-2024

După ce au făcut grevă în luna mai a anului 2023, profesorii din România s-au ales cu o primă didactică. Suma le-a fost acordată în anul școlar 2023-2024, dar ar urma să revină și pentru luna octombrie a acestui an.

Guvernul ar fi prelungit perioada de acordare, chiar dacă sunt peste 6.000 de dascăli care acuză că încă nu au primit banii promiși. Ministerul Educației urmează să realizeze o listă pe care o va trimite către Ministerul Fondurilor Europene, care se va ocupa de virarea sumelor pe card.

Dascălii au ieșit în stradă să ceară salarii mai mari, dar statul a venit cu o găselniță prin care să nu le respecte promisiunea făcută. Într-adevăr, le-au fost mărite veniturile, dar tot mici au rămas. Li s-au acordat vouchere pe care să le folosească tot pentru procesul educativ. Aceleași sume ar urma să le primească și în octombrie.

Primele de carieră didactică și primele profesionale acordate personalului din învățământ pentru anul școlar 2023-2024 vor fi acordate în luna octombrie”, spun surse pentru Edupedu.ro.

Prima didactică se acordă profesorilor și are o valoare de 1.500 de lei. Se decontează banii din fonduri externe nerambursabile și au ca scop îmbunătățirea competențelor educaționale. Acoperă următoarele tipuri de cheltuieli:

-cursuri de pregătire personală;

-echipamente IT;

-cărți de specialitate;

-nevoi didactice individuale, în promoție de până la 30% pentru profesorii vizați.

Personalul nedidactic va beneficia și el de o primă

Inclusiv personalul nedidactic primește o primă de carieră profesională de 500 de lei. Ar urma să intre în posesia banilor tot în luna octombrie a anului 2024, dacă lucrează în sistemul preuniversitar de stat. Cei care intră în această categorie sunt: paznici, mecanici, îngrijitori, fochiști, administratori, secretari, contabili.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a transmis că banii pot fi utilizați pentru o singură categorie de cheltuieli: „autoritatea contractantă confirmă faptul că întreaga sumă de 500 de lei poate fi folosită pentru o singură categorie de cheltuieli, neexistând condiționarea urmării unui curs de pregătire profesională”.

Mai bine de 282.000 de profesori și de angajați din sistemul de învățământ ar urma să primească voucherele de 500 de lei, respectiv de 1.500 de lei în luna octombrie a anului 2024.

Ce încurcătură! Cine blamează primul?

În fața unui nou examen anual de titularizare, educația din România se luptă, din interior, cu propriul sistem.

Aproape 7.000 de profesori necalificați, din care 4.700 doar cu liceul, predau astăzi în școlile din România, susține un lider sindical. Îngrijorează pe cineva? Se pare că, nu prea! În plus, în primii 5 ani, peste 50% dintre nou-veniți au părăsit sistemul de educație. Dacă mai adăugăm și notele de 1 și 2 de la titularizare, avem radiografia completă a rezultatelor PISA, a protestelor cadrelor didactice de-a lungul timpului și a penuriei de tineri care refuză să vină și să predea.

Cu salarizări prietene cu salariul minim, în cazul debutanților, fără facilități pentru tinerii care ar vrea să predea în mediul rural, învățământul din România se încropește cum poate.

Oaia neagră? Profesorul suplinitor!

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Deținuții, soluție neașteptată pentru criza forței de muncă

Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor, în primele nouă luni ale anului 2024, aproape 2.000 de deținuți au fost angajați de companii private În contextul deficitului...

Deținuții, soluție neașteptată pentru criza forței de muncă

Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor, în primele nouă luni ale anului 2024, aproape 2.000 de deținuți au fost angajați de companii private În contextul deficitului...

Casa Albă: Dronele misterioase ce zboară în SUA „funcţionează legal şi într-o manieră autorizată”

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a asigurat luni, referitor la dronele şi aparatele zburătoare observate în nord-estul Statelor Unite, că "toate funcţionează...
Ultima oră
Pe aceeași temă