7.7 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSocialEducațieProfesorii boicotează oralul

Profesorii boicotează oralul

Sindicaliștii din învățământul preuniversitar amenință cu neprezentarea la o probă orală din cadrul Bcalaureatului, dacă Ministerul Educației (ME) nu schimbă calendarul examenului.

Profesorii examinatori înscriși la proba de competențe de comunicare într-o limbă de circulație internațională din cadrul Bacalaureatului nu se vor prezenta la examen în data de 13 iunie 2022, a doua zi de Rusalii, decretată liberă, chiar dacă Ministerul Educației nu va modifica din nou calendarul, avertizează sindicaliștii din învățământ, care i-au transmis o adresă în acest sens lui Sorin Cîmpeanu.

“Nu avem niciun semn din partea Ministerului Educației. Conform prevederilor contractului de muncă, angajații din învățământ nu trebuie să se prezinte la muncă în zilele libere legale. Profesorii nu se vor prezenta la examen în data de 13 iunie, a doua zi de Rusalii. Nu se va întâmpla nimic, chiar dacă ministerul nu modifică data. Nu ne vom prezenta”, a declarat, pentru cotidianul național “România liberă”, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu.

Adresa sindicaliștilor

Reprezentanții ME au declarat, pentru “România liberă”, că nu va mai interveni o nouă modificare a Calendarului examenului național de Bacalaureat.

Aceasta, în ciuda adresei sindicaliștilor din învățământ transmisă ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.

“Federaţia Sindicatelor Libere din învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” — federaţii sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar — vă adresează rugămintea de a dispune, în regim de urgenţă, modificarea Calendarului examenului naţional de bacalaureat — 2022, anexă la Ordinul ministrului educaţiei nr. 5151/2021 privind organizarea şi desfăşurarea examenului naţional de bacalaureat — 2022.

Potrivit acestui calendar, în perioada 13-15 iunie 2022, se desfăşoară Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C. Însă, vă rugăm să observaţi că ziua de 13 iunie 2022 este cea de-a doua zi de Rusalii, iar conform art. 139 alin. (1) din Codul muncii, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, prima şi a doua zi de Rusalii sunt zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.  În acelaşi sens sunt şi dispoziţiile art. 28 alin. (4) din Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învăţământ Preuniversitar, înregistrat la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale sub nr. 651/28.04.2021”, se arată în adresa sindicaliștilor din învățământul preuniversitar trimisă ministrului Educației.

În documentul citat să mai notează: “Având în vedere caracterul de zi de sărbătoare legală, în care nu se lucrează, al celei de-a doua zile de Rusalii, se impune, în regim de urgenţă, modificarea, prin ordin de ministru, a Calendarului examenului naţional de bacalaureat — 2022, anexă la O.M.E. nr. 5151/2021, astfel încât proba C să nu se desfăşoare în data de 13 iunie 2022”.

Citește și:

Secretarii de stat se calcă pe bombeuri în Ministerul Educației

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Paradoxul cărbunelui: Cererea mondială va atinge noi recorduri până în 2027, în ciuda eforturilor climatice

Prognoza vine în contradicție cu estimările anterioare, care indicau un declin semnificativ al cererii în acest deceniu Cererea globală de cărbune va continua să crească,...

Paradoxul cărbunelui: Cererea mondială va atinge noi recorduri până în 2027, în ciuda eforturilor climatice

Prognoza vine în contradicție cu estimările anterioare, care indicau un declin semnificativ al cererii în acest deceniu Cererea globală de cărbune va continua să crească,...

Piața imobiliară 2024: Prețuri în creștere și o ofertă în scădere, cu perspective incerte pentru 2025

Anul 2024 a fost marcat de o evoluție pozitivă a pieței rezidențiale, datorită condițiilor mai avantajoase pentru creditele ipotecare. Dobânzile fixe, ajunse la un minim...
Ultima oră
Pe aceeași temă