Astăzi, pe data de 3 noiembrie, Comisia Europeană a dat aprobarea pentru adăugarea produsului românesc din carne de porc afumată „Salinate de Turda” în registrul indicațiilor geografice protejate (IGP). Decizia marchează recunoașterea specificității și calității produsului „Salinate de Turda” la nivel european, oferindu-i o protecție și o identitate distinctă în cadrul pieței europene.
IGP-ul reprezintă o marcă de calitate acordată unui produs agricol sau alimentar care este originar dintr-o anumită regiune geografică și care are caracteristici, reputație sau alte calități specifice legate de locul de origine. Această marcă oferă producătorilor protecție împotriva concurenței neloiale și promovează autenticitatea și tradiția produselor din regiunea respectivă.
„Salinate de Turda” este acum recunoscut ca un produs de calitate și tradiție, care provine din regiunea Turda din România. Această decizie va ajuta la consolidarea reputației acestui produs pe piața europeană și la promovarea specificității gastronomice a zonei Turda.
„Salinate de Turda” desemnează un produs afumat și uscat din carne de porc, obținut din ceafă, cotlet, piept și pulpă de porc, care sunt sărate în saramură naturală („mărătoare”) combinată cu un amestec de condimente, zaharuri și culturi lactice, maturate timp de 5-7 zile, afumate cu lemn de esență tare și supuse apoi unui proces de maturare-uscare timp de 20-28 de zile, mai notează CE într-un comunicat de presă.
Produsul se adaugă în „meniul” produselor românești protejate în Uniunea Europeană, format din:
Plăcinta Dobrogeană
Telemeaua de Sibiu
Cârnații de Pleșcoi
Scrumbia de Dunăre afumată
Novacul afumat din Țara Bârsei
Telemeaua de Ibănești
Salamul de Sibiu
Magiunul de prune de Topoloveni
Cașcavalul de Săveni
Salata cu icre de știucă de Tulcea
Salata tradițională cu icre de crap
Pita de Pecica
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!