5.2 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăInternaționalProducătorul rachetelor Taurus pune presiune pe guvernul german pentru mai multe achiziții

Producătorul rachetelor Taurus pune presiune pe guvernul german pentru mai multe achiziții

Consorţiul producător de armament MBDA, care fabrică rachetele de croazieră Taurus, printre altele, a criticat într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul german Augsburger Allgemeine lentoarea cu care guvernul german lansează comenzi pentru achiziţii militare, ceea ce determină producătorii să renunţe la fabricarea unor tipuri de arme pentru că nu consideră viabil economic să menţină linii de producţie cu activitate redusă ori chiar oprite în lipsa contractelor, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.ro.

„În ultimă instanţă, industria de apărare are nevoie de comenzi. Noi facem investiţii anticipat, dar există limite. Este regretabil că se tărăgănează” comenzile, spune în interviu şeful filialei germane a consorţiului MBDA, Thomas Gottschild. Deşi există progrese, Germania „are încă un mare potenţial de a cumpăra armament, şi mai repede”, a indicat acesta.

Cât despre rachetele de croazieră Taurus, pe care cancelarul german Olaf Scholz refuză să le transfere Kievului, în pofida insistenţelor Ucrainei şi ale unor membri ai coaliţiei sale de guvernare, mai ales lidera Verzilor şi ministru de externe Annalena Baerbock, reprezentantul MBDA a afirmat că aceasta este o decizie politică pe care el nu o comentează, dar a semnalat că infrastructura de producţie pentru aceste rachete existentă la fabrica de la Schrobenhausen (în sudul Germaniei) este pregătită să reia procesul de fabricare, dar cu condiţia să existe comenzi.

În respectiva fabrică au fost produse cele circa 600 de rachete Taurus aflate în dotarea armatei germane, dar după livrarea acestora producţia a fost oprită, din lipsă de comenzi. Thomas Gottschild a insistat astfel că pentru companiile din industria militară întreruperea producţiei reprezintă o mare provocare, întrucât adesea nu-şi pot permite din punct de vedere economic să menţină liniile de producţie, situaţie valabilă şi în cazul producţiei cu un volum redus care implică o creştere a costurilor ca efect al diminuării economiilor de scară.

De asemenea, mai explică reprezentantul MBDA, dacă această companie ar primi noi comenzi pentru rachete Taurus, deşi liniile de producţie pot fi reactivate, mai este nevoie şi ca furnizorii de componente să se reorganizeze, inclusiv prin achiziţia materiilor prime necesare. Există aşadar un timp de aşteptare şi industria de apărare „nu poate face miracole” pentru a onora comenzi de pe o zi pe alta, a argumentat Thomas Gottschild. „De aceea, în discuţiile cu polticienii insistăm cât de mult depindem de planificarea comenzilor. Industria de apărare are nevoie de comenzi pe termen lung pentru a avea în viitor capacităţi de asemenea pe termen scurt”, a explicat acesta.

Germania a alocat Apărării în anul 2023 numai 1,57% din PIB, sub ţinta NATO de minim 2%. Cu toate acestea, Germania este, după SUA, a doua ţară în clasamentul ajutorului militar oferit Ucrainei după invazia rusă, cu o contribuţie de 17,7 miliarde de euro, potrivit datelor Institutului Kiel.

Cancelarul Scholz refuză să includă în ajutorul militar destinat Ucrainei rachete Taurus, motivând că armata ucraineană nu le poate folosi singură, prin urmare ar fi nevoie de implicarea directă a militarilor germani în operaţiunile de direcţionare a rachetelor către ţintele ruseşti şi în alte sarcini legate de operarea sistemelor, la fel cum procedează militarii englezi şi francezi cu rachetele Storm Shadow/Scalp furnizate Ucrainei.

Germania mai dă Ucrainei un nou ajutor de 400 de milioane de euro

Germania va furniza Ucrainei un nou pachet de ajutor în valoare de 400 de milioane de euro, dar încă nu a decis cu privire la livrarea de rachete Taurus cu rază lungă de acţiune, cerute cu insistenţă de Kiev, a anunţat luni ministrul Apărării, Boris Pistorius, relatează AFP, preluat de cotidianul.ro.

Aceasta nouă tranşă de ajutor include în special diferite tipuri de muniţii de care „Ucraina are cea mai mare nevoie”, a declarat ministrul Boris Pistorius pentru ziarul Bild, în ajunul unei reuniuni a aliaţilor Ucrainei în Germania.

Ajutorul mai include îmbrăcăminte, precum și generatoare pentru electricitate și căldură, dar nu a luat încă o decizie dacă va trimite sau nu rachete germane Taurus.

„Guvernul nu a decis încă dacă va trimite rachete de croazieră Taurus”, a spus ministrul.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

„Missing You”, serialul de pe Netflix care vine tare din spate

Serialul Netflix „Missing You”, adaptat după romanul celebrului autor de thriller-uri Harlan Coben, promite să captiveze publicul, oferind o combinație de mister, emoție și...

Avertizări meteo: Cod portocaliu de viscol și Coduri galbene de vânt puternic în mai multe județe

Meteorologii au emis o avertizare Cod portocaliu de viscol, valabilă până vineri dimineața, în zone montane din zece județe. Potrivit ANM, în intervalul 2 ianuarie,...

Analist economic: Măsuri propuse pentru creșterea veniturilor bugetare în 2025

Adrian Bența propune majorarea TVA, accizelor și impozitarea mai strictă a IMM-urilor pentru a face față deficitului bugetar, potrivit unor declarații pentru Termene.ro. Analistul economic...
Ultima oră
Pe aceeași temă