13.8 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăCulturăPrimul spectacol de operă și balet cu decor din materiale reciclate, la...

Primul spectacol de operă și balet cu decor din materiale reciclate, la Opera Națională București

Se poate face artă de valoare și folosindu-te de obiecte pe care oamenii obișnuiți cu greu și le pot imagina într-un context artistic.

Aceasta este demonstrația pe care și-a propus să o facă regizorul Alexandru Nagy, care pune în scenă primul spectacol de operă și balet cu un decor realizat din materiale reciclabile.

Dipticul „La piață” și „Revuluția”, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, va avea premiera sâmbătă, 1 iulie, de la ora 18:30, pe scena Operei Naționale București. Un al doilea spectacol va avea loc duminică, 2 iulie, de la aceeași oră. Bilete disponibile pe http://tickets.operanb.ro/ și la casa de bilete a Operei.

„Regizorul Alexandru Nagy: „Vrem să dăm tonul unui unei mișcări  la care sperăm să se alăture toate Operele din țară”

Prin acest spectacol, în coregrafia Sandrei Mavhima și cu scenografia Andreei Koch, sunt puse față în față două universuri, cele reprezentate de „La Piață”, primul balet românesc, compus de Mihail Jora, și opera „Revuluția”, de Adrian Iorgulescu, care nu este altceva decât piesa lui Caragiale, „Conu` Leonida față cu reacțiunea”, transpusă în operă”, se arată într-un comunicat de presă al Operei Naționale București, remis cotidianului național „România liberă”.

Este un spectacol modern, realizat din materiale reciclate, care se înscrie în ultimele trenduri în materie de arta spectacolului. Încercăm să facem Opera verde, un curent foarte popular la nivel mondial și vrem să arătăm un model de bune practici și să dăm tonul unui unei mișcări la care sperăm să se alăture toate Operele din țară”, a declarat regizorul Alexandru Nagy, care adaugă că Opera Națională București devine astfel prima instituție de cultură din România care se arată „preocupată de amprenta de carbon, de reutilizare, de refolosire, de videomapping”.

Un act artistic poate să schimbe lumea, iar încercarea de a schimba lumea rămâne dezideratul din spatele muncii noastre. Am avut acest principiu în gând atunci când am decis să sprijinim cu entuziasm ideea lui Alexandru Nagy. Transmitem împreună un mesaj puternic: orice obiect, chiar și unul vechi sau stricat merită o nouă șansă. Și poate contribui, iată, la un moment artistic de mare valoare”, a declarat Roxana Puia, Marketing Manager al Asociației Environ.

Spectacolul este o producție a Operei Naționale București, împreună cu Studioul Experimental în Artele Spectacolului Muzical „Ludovic Spiess”, Asociația ENVIRON, InfoCons, BRD Groupe Societe Generale și ASUS și va intra, de la toamnă, în stagiunea permanentă a Operei Naționale București.

La fiecare reprezentație, publicul va putea vedea, în Foaierul Galben al ONB, instalații foto-video cu materialul realizat pe parcursul repetițiilor și al construcției spectacolelor.

Despre spectacol

„La Piață”, de Mihail Jora, cu baletul Operei Naționale București (coregrafia Sandra Mavhima)

„Revuluția”, de Adrian Iorgulescu. În distribuție: Conu’ Leonida (Valentin Racoveanu / Andrei Petre), Efimița (Andreea Iftimescu / Sorana Negrea), Safta (Stanca Manoleanu / Daniela Cârstea).

Orchestra Operei Naționale București. Dirijor: maestrul Cristian Mandeal

Participă studenții UNATC – Actorie, anul II, grupa D / Coordonator: lector univ. dr. Ștefan Pavel

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Diana Șoșoacă a primit un plic cu o ”substanță granulară” la Senat

Senatoarea Diana Șoșoacă a fost implicată într-un incident tensionat la Senat, întrucât a primit, în data de 26 februarie 2024, un plic la...

Ploile extreme avariază casele din Amazonia din Peru

Videoclipul aerian din Amazonia, din Peru, a surprins amploarea devastării în regiunea Madre de Dios, după ce ploile extreme au transformat străzile în râuri...

Boom imobiliar în Buzău după desființarea ariei protejate a Pădurii Crâng

Județul Buzău a devenit subiectul unui scandal major în urma desființării pădurii și parcului Crâng, cea mai mare pădure parc din estul Europei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă