8.4 C
București
marți, 20 februarie 2024
AcasăInternaționalPrimul magazin de băuturi alcoolice din Arabia Saudită reprezintă un pas important...

Primul magazin de băuturi alcoolice din Arabia Saudită reprezintă un pas important în contrabanda cu alcool

Primul magazin de băuturi alcoolice din Arabia Saudită a fost deschis în centrul diplomatic din capitala Riad, accesibil diplomaților nemusulmani, potrivit CNBC.

Acest pas reprezintă o mare schimbare pentru regatul musulman extrem de conservator, unde alcoolul este interzis din 1952, după ce un prinț saudit a ucis un diplomat britanic la beție. Băutura este, de asemenea, interzisă de islam, iar majoritatea populației locale din Arabia Saudită este adeptă a religiei.

Chiar și așa, acest lucru nu împiedecat intrarea alcoolului în regat de-a lungul anilor, dar totul s-a întâmplat în “spatele scenei”.

Ambasadele străine pot importa alcool în baza unor acorduri specifice cu guvernul saudit, în timp ce unele au introdus băutura în regat în “pungi diplomatice” securizate, care nu pot fi inspectate.

Mai departe, sticlele sunt adesea vândute pe piața neagră cu adaosuri uriașe, potrivit rezidenților locali și străini din țară.

“Toată lumea știe ce ambasade vând băutură… unii dintre ei au făcut o întreagă afacere din asta, vânzând pe piața neagră la patru, cinci, chiar de zece ori mai mult decât prețul normal. A devenit ridicol. Guvernul a trebuit să facă ceva”, a declarat pentru CNBC, sub rezerva anonimatului, un investitor saudit stabilit în Emiratele Arabe Unite.

O sticlă de vodcă de un litru, de exemplu, costă de obicei între 500 și 600 de dolari pe piața neagră, au declarat mai multe surse, iar o sticlă de Johnnie Walker Blue Label se vinde între 1.000 și 2.000 de dolari. De altfel, nu lipsește nici fabricarea alcoolului la domiciliu, lucru care se întâmplă de zeci de ani în regat.

Noul magazin din Riad are reguli stricte. Autorizarea pentru intrare și cumpărături trebuie validată printr-o aplicație și cu aprobarea Ministerului saudit de Externe. De asemenea, achizițiile sunt supuse unui sistem de cote lunare pentru fiecare persoană înregistrată.

Noul sistem de achiziții este “pentru a rezolva problema contrabandei pe care am avut-o întotdeauna cu diplomații”, a declarat un consultant saudit. Un alt om de afaceri saudit cu sediul în regiunea Khobar din estul regatului a declarat: “Guvernul a aflat că o mare parte din alcool trece de la cantitățile alocate permise pentru ambasade pe piața neagră. … Acum este pusă în funcțiune această aplicație prin care își vor primi cantitatea alocată, cu monitorizare dintr-un loc centralizat.”

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Sorana Cîrstea e în „optimile” turneului WTA de la Dubai. Românca a eliminat-o pe Veronika Kudermetova

Sorana Cîrstea s-a calificat în optimile de finală ale turneului WTA 1.000 de la Dubai, după ce a învins-o în două seturi pe rusoaica...

Cum câștigi bani lucrând ca student din cămin

Poți câștiga bani dacă ești în cămin și chiar îți dorești asta, iar pentru a face asta, trebuie să ții cont de câteva lucruri....

Ministerul Muncii anunţă că încep plăţile pentru beneficiarii Venitului Minim de Incluziune

Ministerul Muncii anunţă că de astăzi încep plăţile pentru beneficiarii Venitului Minim de Incluziune. „Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă