1.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSocialPrimul laborator de extragere secundară a cocainei descoperit în România

Primul laborator de extragere secundară a cocainei descoperit în România

Procurorii DIICOT şi poliţiştii de la Antidrog au depistat, în urma unei ample acţiuni pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în importul de droguri de mare risc pe teritoriul României, cocaină cu o valoare de piaţă de circa 200.000 de euro, precum şi un laborator de extragere secundară a cocainei.

La începutul lunii iunie a acestui an a fost constituit un grup infracţional organizat, format din doi cetăţeni români şi un cetăţean israelian, la care ulterior au aderat doi cetăţeni columbieni, care au sprijinit activitatea grupului, în scopul importului de droguri de mare risc, realizarea operaţiunilor chimice de extracţie, purificare a drogurilor şi distribuirea/ traficarea ulterioară a acestora pe teritoriul țării, a informat Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), într-un comunicat de presă.

„La data de 1 iulie, inculpaţii de cetăţenie columbiană însoţiţi de inculpaţii cetăţeni români au introdus pe teritoriul României cantitatea de aproximativ şase kilograme de cocaină. Cocaina a fost introdusă pe teritoriul Uniunii Europene pe cale aeriană de către inculpaţii cetăţeni columbieni. Cei doi inculpaţi de cetăţenie columbiană au avut pe lângă rolul de cărăuşi ai drogurilor şi pe acela de chimişti specializaţi în extragerea de cocaină din mărfuri aparent legale”, precizează IGPR.

În perioada 30 iunie – 6 iulie, membrii grupului infracţional organizat au făcut demersuri în vederea procurării mijloacelor necesare efectuării operaţiunilor de extracţie a drogurilor, respectiv achiziţionarea substanţelor chimice necesare şi a vaselor de reacţie.

De asemenea, în vederea derulării în bune condiţii a procesului de extragere pe cale chimică a cocainei, aceştia au identificat şi închiriat o cabană aflată în afara zonelor locuite din judeţul Bihor.

În cadrul operaţiunii, la data de 10 iulie a fost pus în aplicare mandatul de percheziţie domiciliară, patru dintre inculpaţi fiind surprinşi în plin proces de extracţie a cocainei din cafea pe cale chimică, fiind astfel identificat pe teritoriul României primul laborator de extragere secundară a cocainei.

„În urma percheziţiei domiciliare efectuate în cauză au fost descoperite şi ridicate un calup presat de un kilogram care conţine procaină, 148 grame cocaină maronie, ce nu a fost trecută prin procesul de cristalizare, cât şi un amestec de cocaină şi cafea cântărind cinci kilograme. De asemenea, au fost identificate diferite recipiente de plastic folosite pentru extragerea cocainei, aproximativ 40 de litri de substanţă maronie constituind amestec de substanţe chimice tipice pentru extragerea cocainei din cafea măcinată, un litru de acetonă, o canistră de 20 de litri cu benzină şi zece pungi de cafea sigilate”, arată IGPR.

Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru 24 de ore a cinci inculpaţi – cei doi cetăţeni columbieni, doi cetăţeni români şi un cetăţean israelian.

Marţi urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă a celor cinci.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor antidrog din cadrul DCCO – Serviciul Antidrog, brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Oradea şi Cluj Napoca, precum şi al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bihor şi al pompierilor din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale şi Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române. 

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Atac ucrainean asupra unui depozit de combustibil din Rusia: incendiu masiv în regiunea Oriol

Un depozit de combustibil din regiunea Oriol, situată în vestul Rusiei, a fost cuprins de flăcări în urma unui atac cu dronă atribuit Ucrainei,...

Acțiunile Tesla explodează: Creștere spectaculoasă alimentată de contextul politic

În urmă cu mai puțin de două luni, Tesla părea să înregistreze unul dintre rarele sale ani de pierderi pe bursă. Totuși, o ascensiune...

Totul despre Biroul de credit și scorul de credit. Cum să îți îmbunătățești relația cu instituțiile de creditare

Nu de puține ori se întâmplă să te afli în situația în care ai nevoie o soluție de creditare rapidă, neprevăzutul fiind deja un...
Ultima oră
Pe aceeași temă