5.4 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoPrimăria condusă de Clotilde Armand, nereguli financiare de circa 140 mil. euro....

Primăria condusă de Clotilde Armand, nereguli financiare de circa 140 mil. euro. Curtea de Conturi dezvăluie jaful din Sectorul 1. DOCUMENT

Plăți nejustificate, bani ascunși prin conturi, erori de procedură, contracte încheiate ilegal și lipsa acțiunii pentru recuperarea unor drepturi financiare se numără printre neregulile constatate de Curtea de Conturi în primăria condusă de Clotilde Armand. Suma totală a neregulilor financiare este de circa 140 milioane euro.

Raportul Curții de Conturi a României nr. 17140/22.02.2024 scoate la lumină nereguli financiare în valoare totală de peste 700 milioane lei (circa 140 milioane euro)

La observații de audit, punctul 1.1., Curtea de Conturi constată: Menținerea, peste termenul de trei luni, în contul 473 “Deconturi din operațiuni în curs de clarificare”, inclusiv la data de 31.12.2022, a sumei totale de 701.600.111 lei, din care suma de 66.834.962 lei trebuia trecută pe cheltuieli, pentru suma de 82.939.009 lei nu s-au constituit provizioane, pentru suma de 633.779,373 lei nu se cunoaște stadiul dosarelor pe rolul instanțelor, iar pentru suma de 985.776 lei, reprezentând sume încasate nelegal de SC Eco Sud SA de la Sectorul 1 al Municipiului București, nu au fost întreprinse toate demersurile în vederea încasării acesteia, existând riscul stingerii prin prescriere a dreptului la acțiune privind recuperarea acestor drepturi, contrar prevederilor legale.

“Clotilde Armand ascunde bani în conturi, pentru a nu plăti executările silite. Suma de 66 milioane ce trebuia trecută pe cheltuieli nu este o eroare, ci este un mod de a ascunde banii”, ne-a explicat Dan Podaru, fost consilier local al sectorului 1.

Dan Podaru

Curtea recomandă Primăriei Sectorului 1 efectuarea unei cercetări care să identifice cauza care a dus la pierderea în instanță a sumei de peste 66 milioane lei.

Din informații obținute de la surse din primărie, suma trebuie plătită către Soft Business Union, urmare a unui process pierdut de administrația locală.

Compania dezvoltase un soft pentru Poliția Locală Sector 1.

La fel ca în cazul contractului cu Romprest, primăria nu a mai plătit.

Zeci de mii de euro, pentru cursuri neautorizate

La punctul C2, al raportului, Curtea constată “menținerea nejustificată, la 31.12.2022 în soldul contului 231 “Active fixe corporale în curs de execuție” a sumei de 31.458.405 lei reprezentând contravaloarea unor lucrări de investiții finalizate și recepționate, contrar prevederilor legale, cu consecința denaturării cheltuielilor raportate în contul de execuție și contul de rezultat patrimonial”.

La punctul G2, raportul consemnează că auditul intern “nu a vizat toate procesele desfășurate”.

Curtea de Conturi a constatat nereguli și la modul în care a fost atribuit și desfășurat contractual pentru lucrări la parcarea de sub Pasajul Basarab.

Potrivit documentului citat, primarul Clotilde Armand se face vinovat și de subfinanțarea CET Grivița, depășind termenul legal până la care bugetul pentru acest obiectiv strategic trebuia supus la vot în consiliu.

Primăria mai este acuzată că a finanțat și recepționat lucrări, în absența documentelor justificative.

Nereguli au fost constatate și la finanțarea unor instituții de învățământ, precum Liceul George Enescu și Grădinița nr. 222.

În cazul liceului, Curtea a constatat efectuarea de către primărie a unor “plăți nejustificate” în valoare de circa 50.000 euro..

Mai exact, a fost încheiat un contract pentru cursuri de formare pentru cadrele didactice, însă cu un furnizor neacreditat în acest sens.

Curtea constată și lipsa a peste 5.000 tone deșeuri de metal.

La Parcul Bazilescu, primarul a încheiat două contracte de asociere, pentru o suprafață de teren, fără aprobarea consiliului local.

Dan Podaru, care a demisionat recent din funcția de consilier local al sectorului 1 și din PNL, anunță că va depune o nouă plângere penală pe numele primarului Clotilde Armand, în baza raportului publicat de Curtea de Conturi a României.

“Putem bănui cum se va apăra Clotilde Armand: va spune că această instituție a statului, controlată de PNL și PSD, are ceva cu ea și realizează o formă abuzivă de control. Trebuie să pornim de la următorul principiu: atât timp cât DNA și instituțiile statului nu au avut nimic cu Clotilde Armand, acestea erau bune și puteam avea încredere în acestea. În momentul în care ANI a declarat incompatibilitatea primarului Clotilde Armand, aceasta a început să urle ca din gură de șarpe că este abuzată. În acest moment, Clotilde Armand nu se poate prevala de niciun fel de prezumție de nevinovăție, pentru că și celelalte rapoarte ale Curții de Conturi, pe care le regăsim în presă, cel din anul 2021, de exemplu, au semnalat nereguli la nivelul plăților, din câte îmi aduc aminte, în valoare de 87 milioane de lei. Încă de atunci, Curtea de Conturi a arătat că primarul Armand a mistificat plățile și a realizat operațiuni financiare la nivelul contabilității, care erau nefirești. Anul trecut, consilierii locali au cerut ca primarul să realizeze provizioane referitoare la diferite sume pe care primăria le pierduse prin procese în fața unor terți. În acest nou raport, inclusiv Curtea de Conturi indică necesitatea acestor provizioane. Nu există un audit intern care să verifice operațiunile. Mi se pare de neimaginat”, ne-a declarat Dan Podaru.

George Tuță / Foto Inquam

“Au trecut deja mai multe zile, iar PNL, cu președintele interimar al filialei Sector 1, George Tuță, candidatul la funcția de primar, avea obligația, dacă nu se află în cârdășie cu Clotilde Armand, să realizeze o conferință de presă, în care să prezinte acest raport dramatic și să transmit întrebările necesare și obligatorii primarului fraudulos. Iată cum PNL și George Tuță nu au dat nici măcar un comunicat pe paginile lor de social-media. Acest lucru demonstrează că PNL Sector 1 nu i se poate opune primarului Clotilde Armand, neavând profesionalismul necesar. Este o rușine pentru un asemenea partid să se afle în incapacitatea de a reacționa comunicațional la nivelul anului 2024”, ne-a mai spus Podaru.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Bertrand Blier a murit. Regizorul francez avea 85 de ani

Bertrand Blier, unul dintre cei mai provocatori și originali cineaști francezi din anii ’70 și ’80, s-a stins din viață la vârsta de 85...

Ion Diaconescu a încetat din viață la 67 de ani! Fostul atacant al Stelei, omagiat de lumea fotbalului

Ion Diaconescu, fost atacant la Steaua București și cluburi precum CSU Galați și Oțelul Galați, a decedat la vârsta de 67 de ani, lăsând...

Prognoza economică a României pentru 2025: Guvernul promite o creștere accelerată, exporturi mai mari și salarii peste inflație

Economia României se pregătește pentru o creștere semnificativă în 2025, conform ultimei prognoze publicate de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP). Produsul Intern Brut...
Ultima oră
Pe aceeași temă