0.6 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăInternaționalCriza din UcrainaPrimar satul Grindu, Tulcea: Populaţia nu are unde să se adăpostească în...

Primar satul Grindu, Tulcea: Populaţia nu are unde să se adăpostească în caz de necesitate

Tulcenii din satul Grindu nu s-au speriat, în noaptea de miercuri spre joi, din cauza dronei care a căzut la o distanţă de aproape patru kilometri de localitate, susţine primarul comunei Neculai Neagu, care a adăugat că populaţia nu are unde să se adăpostească în caz de necesitate, potrivit agerpres.ro.

Primarul Neculai Neagu a declarat că în dimineaţa zilei de joi s-a întâlnit cu mai mulţi oameni din localitate, însă niciunul dintre ei nu şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la atacurile ruseşti din noaptea precedentă asupra porturilor ucrainene şi a menţionat că nu au vreun adăpost civil.

„Dacă o luăm aşa, nu am văzut nici în România adăposturi, d-apoi în mediul rural, într-o comună săracă, uitată de Iisus, unde avem un drum dezastruos în legătură cu lumea civilizată. Unde să se adăpostească? Dacă pe timpul comunismului se făceau blocuri cu adăposturi, acum în acele adăposturi sunt butoaie, iar în mediul rural singurele adăposturi ar fi la cetăţeni, în beciuri. Nu există vreun adăpost în mediul rural făcut de cineva. Nu mulţi cetăţeni au avut posibilitatea să-şi facă un beci, pentru că e vorba de nişte costuri”, a afirmat primarul comunei Grindu.

În opinia sa, dacă Ministerul Apărării Naţionale (MApN) ar construi la Grindu adăposturi similare cu cele amplasate în satul Plauru, comuna Ceatalchioi, lumea nu le-ar folosi, din cauză că acestea nu au lumină şi nici încălzire.

„Nu stă nimeni pe timp de iarnă într-un adăpost din acela sau să iasă la 2,00 noaptea din casă, să fugă într-o formă din aceea din ciment, unde nu are nici căldurică, nici lumină, nici nimic”, a menţionat primarul comunei Ceatalchioi.

Neculai Neagu a menţionat că oamenii s-au obişnuit cu zgomotele produse în timpul atacurilor asupra infrastructurii portuare din Ucraina, că nu mai acordă importanţă mesajelor RO-ALERT primite pe telefoanele mobile şi că niciunul nu are un bagaj cu lucrurile de strictă necesitate pregătit pentru evacuare în situaţii de urgenţă.

„La gradul nostru de educaţie, e prea mult să vorbim despre raniţă sau un bagaj pregătit pentru situaţii de urgenţă”, a menţionat primarul comunei Grindu, Neculai Neagu.

Potrivit sursei citate, zona în care drona a căzut în noaptea de miercuri spre joi se află pe teritoriul administrat de comuna I.C. Brătianu, însă oficialităţile acestei comune susţin că nu este nici în zona lor.

Joi, militarii MApN au găsit, într-o zonă nelocuită aflată la aproape patru kilometri de satul Grindu, fragmente dintr-o dronă folosită în atacurile Rusiei asupra porturilor dunărene din Ucraina. În contextul războiului din ţara vecină, acesta este cel de-al cincilea caz de gen înregistrat în judeţul Tulcea de la începutul lunii septembrie, după fragmentele de drone identificate în comunele Ceatalchioi şi Nufăru, ultima aflată la o distanţă de circa 15 kilometri de frontiera cu Ucraina.

O dronă cu explozibil la bord a căzut în România, la Plauru. Nu există victime

O dronă cu explozibil la bord a căzut în România, în apropierea satului Plauru (comuna Ceatalchioi) din județul Tulcea, în noaptea de 11 spre 12 octombrie 2023.

Aeronava fără pilot a căzut într-o zonă nelocuită, acoperită cu vegetație, din apropierea malului românesc al brațului Chilia. Incidentul a fost confirmat de Ministerul Apărării Naționale (MApN) în dimineața de 12 octombrie 2023. Brațul Chilia delimitează granița dintre România și Ucraina.

“Miercuri, 11 octombrie, forțele ruse au continuat atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene, în proximitatea graniței dintre Ucraina și România.

Ministerul Apărării Naționale a monitorizat în timp real situația aeriană în zonele de responsabilitate. Ca urmare a detectării grupurilor de drone care se îndreptau spre porturile ucrainene, MApN a activat procedurile de Poliție Aeriană și a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, începând cu ora 23.20, cu privire la zonele specifice din județele Tulcea și Galați, aflate în proximitate, cu potențialul de a fi afectate de riscurile asociate acestei situații. Starea de prealertă aeriană în aceste zone a încetat la ora 01.40, în data de 12 octombrie.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Joe și Jill Biden au plecat în vacanță, în orașul viticol Santa Ynez din California

Fostul preşedinte american Joe Biden şi soţia sa, Jill, au părăsit, luni, oraşul Washington, după învestirea republicanului Donald Trump în calitate de noul preşedinte...

Mahmoud Abbas vrea în continuare o „soluție cu două state” în noul mandat Trump

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, l-a felicitat luni pe noul președinte american Donald Trump, declarând că este gata să coopereze cu el pentru a...

Italia ar putea trimite trupe de menținerea păcii în Gaza

În abia cea ce-a doua zi de pace din Fâşia Gaza, apar întrebări cu privire la cine ar putea guverna enclava dacă acordul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă