4.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoPrima misiune a lui Angel Tîlvăr. La patru zile de mandat, ministrul...

Prima misiune a lui Angel Tîlvăr. La patru zile de mandat, ministrul are numele pe placa de onoare

Angel Tîlvăr are doar patru zile de când e ministru al Apărării Naționale dar și-a înscris, deja, numele, pe placa de onoare, pentru posteritate.

Placa a fost dezvelită, în ziua de 3 noiembrie 2022, în poligonul militar de la Cincu (județul Brașov). La ceremonia de la Cincu au participat miniștrii Apărării din România și din Franța, Angel Tîlvăr și Sébastien Lecornu. Ministrul Lecornu a venit în România pentru a-i vizita pe militarii francezi care participă la Grupul de Luptă NATO din România. Conducerea Alianței Atlantice a acceptat propunerea Franței de a conduce această unitate multinațională, unitate din care fac parte militari francezi, belgieni și olandezi. Sediul unității este stabilit la Cincu, drept pentru care miniștrii Apărării din România și Franța au dorit să inaugureze acest sediu.

„Ministrul forțelor armate franceze, Sébastien Lecornu, efectuează joi, 3 noiembrie, o vizită oficială în România. Alături de ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, delegația franceză a desfășurat, în cursul dimineții, o vizită în Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu. Oficialii român și francez au vizitat facilitățile Centrului și au inaugurat astăzi, 3 noiembrie, sediul Collective Defence Battle Group (CDBG), moment marcat prin dezvelirea unei plăci onorifice. La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează, în prezent, Collective Defence Battle Group (CDBG) pe teritoriul național integrând, rotațional, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos”, a precizat un comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MApN).

Placa de onoare este în poligonul de la Cincu

Amintim că, acum mai puțin de o lună, la 12 octombrie, în același poligon de la Cincu s-au aflat, împreună, președintele României, premierul României și premierul Olandei. Deci evenimentul din 12 octombrie a fost mult mai important decât cel din 3 noiembrie. La acel moment, România avea alt ministru al Apărării, Vasile Dîncu. Nu este clar de ce nu s-a inaugurat o placă de onoare la 12 octombrie, chiar și cu numele lui Dîncu pe ea, dacă, într-adevăr, era necesară o asemenea placă. Nu se știe exact ce merite a avut Dîncu în fruntea MApN sau în ceea ce privește Grupul de Luptă de la Cincu, dar cu siguranță noul ministru Tîlvăr, cu doar patru zile de mandat, n-a avut când să acumuleze asemenea merite.

După vizita la Cincu, ministrul Lecornu a venit la București, pentru a se întâlni cu președintele Iohannis și cu premierul Ciucă. La finalul zilei de joi era programată o altă întâlnire dintre miniștrii Sébastien Lecornu și Angel Tîlvăr, la sediul central al MApN.

Din punctul de vedere al relațiilor bilaterale România – Franța, un punct sensibil îl reprezintă contractul privind construirea a patru vase militare pentru Forțele Navale ale României. Navele, de tip corvetă multifuncțională, ar trebui construite de firma franceză Naval Group la Șantierul Naval din Constanța. Naval Group are, drept acționar majoritar, statul francez.

Contractul pentru corvete există doar pe hârtie

Programul de construire a corvetelor încă n-a început. Acțiunea a fost întârziată inclusiv de disensiunile dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța. Firma franceză fusese obligată să se asocieze cu Șantierul Naval Constanța, pentru că, potrivit caietului de sarcini al licitației, cele patru corvete trebuie să fie construite obligatoriu în România.

Conform declarațiilor succesive ale unor oficiali români, printre care și ministrul Dîncu, luna februarie 2022 era ultimul moment în care firma franceză Naval Group trebuia să decidă dacă poate sau nu să construiască cele patru corvete pentru România. Însă situația a rămas la fel de neclară. În septembrie 2022, drept răspuns la o solicitare trimisă de „România liberă”, MApN ne comunica următoarele: „Procedura de achiziție a corvetelor multifuncționale este reglementată de Hotărârea de Guvern nr. 48/2018 privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională” și autoritatea contractantă a declarat câștigătoare Asocierea dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța S.A. În prezent se poartă discuții între părți pentru convenirea termenilor și condițiilor acordului-cadru de achiziție”.

Premierul Ciucă este unul dintre cei care cunoaște cel mai bine situația contractului pentru corvete, întrucât la el se lucrează încă de când Ciucă era șef al Statului Major al Apărării și, apoi, ministru al Apărării Naționale. Întrebat de jurnaliștii români despre acest subiect, premierul Ciucă n-a putut exprima decât speranța că acest contract se va semna, cândva.

„Eu am sperat încă de acum doi ani de zile ca acest contract să poată să se semneze, din păcate au apărut toate aceste probleme legate de criza economică, de creşterea preţurilor la materiale şi echipamente, presupun că cei care într-adevăr studiază în detaliu care sunt condiţiile din contract să ajungă la final la o concluzie”

Nicolae Ciucă,

Prim-ministru

La mijlocul anului 2022, Vasile Dîncu recunoștea că se chinuie să pună în mișcare contractul pentru corvete încă de când a devenit ministru, fără a fi reușit acest obiectiv. Problema era legată, printre altele, de faptul că firma franceză ar fi obligată să construiască navele la prețul la care a câștigat licitația, dar din acel moment prețul materialelor a crescut foarte mult.

„N-am dormit și eu nopți multe din această cauză a acestui contract care s-a prelungit foarte mult. Eu îl am numai de vreo 6 luni, dar el durează de 6 ani de fapt, însă este o chestiune care ține până la urmă de substanța acelei înțelegeri, sunt foarte multe clauze care în acest moment sunt confidențiale, dar care, până la urmă, vor fi foarte transparente la finalul contractului”

Vasile Dîncu,

Fost ministru al Apărării Naționale

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Studiu: 40% dintre angajații români care lucrează în ture, se confruntă cu epuizare constantă

Un studiu recent realizat de Centrul de Formare Profesională APSAP, preluat de Agerpres, arată că patru din zece angajați români care lucrează în ture,...

Anchetă Poliția Capitalei: Diana Şoşoacă a filmat în cabina de vot şi a publicat un buletin de vot modificat

Secția 6 Poliție a fost sesizată despre aceste fapte și a demarat verificări Poliţia Capitalei a demarat o anchetă, în urma unei sesizări privind un...

Mircea Geoană îndeamnă românii să voteze masiv: „Nu alegem doar un preşedinte, alegem o direcţie pentru ţară”

Candidatul independent Mircea Geoană și-a exercitat dreptul de vot duminică, 24 noiembrie 2024, în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale. După vot, Mircea Geoană subliniat...
Ultima oră
Pe aceeași temă