10 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalPrim-ministrul bulgar Nikolai Denkov a demisionat în urma unei înțelegeri

Prim-ministrul bulgar Nikolai Denkov a demisionat în urma unei înțelegeri

Prim-ministrul bulgar Nikolai Denkov a demisionat marţi, deschizând calea pentru ca partenerul său de coaliţie, partidul de centru-dreapta GERB, să conducă guvernul, aşa cum s-a convenit în urma alegerilor de anul trecut, dar există o oarecare dispută cu privire la ceea ce se va întâmpla în continuare, informează Reuters, potrivit agerpres.ro.

GERB şi un bloc pro-occidental condus de “Continuăm schimbarea”, din care face parte Denkov, au semnat anul trecut un acord prin care ministrul de externe şi fostul comisar european Maria Gabriel ar urma să preia funcţia de prim-ministru după ce Denkov îşi va finaliza mandatul de nouă luni.

Agenţia BTA din Bulgaria a declarat că demisia premierul Denkov va fi transmisă Parlamentului, dar nu a informat când va depune jurământul Maria Gabriel.

Site-ul de ştiri Sofia Globe www.sofiaglobe.com a avertizat că, în pofida acordului, coaliţia s-ar putea destrăma din cauza disputelor dintre parteneri cu privire la modul de a proceda după demisia lui Denkov.

GERB insistă ca Maria Gabriel să îşi păstreze funcţia de ministru de externe cât timp va fi prim-ministru şi sugerează o rotaţie la fiecare 15 luni în loc de nouă luni. Ambele chestiuni sunt încă în curs de negociere cu blocul “Continuăm schimbarea”.

Cele două părţi urmează să anunţe dacă au ajuns la un acord până vineri, a informat site-ul.

“Acesta nu este un joc politic, ci respectarea cuvântului dat, o expresie a continuităţii, a fair-play-ului politic şi a respectului pentru cetăţeni”, a spus Denkov într-un comunicat.”Acum onorez angajamentul pe care ni l-am asumat prin declaraţia comună din 6 iunie 2023″.

În acea zi, Parlamentul de la Sofia a votat guvernul care urma să pună în aplicare reforme ce vor duce, în cele din urmă, Bulgaria în zona euro şi spaţiul Schengen.

La alegerile din aprilie 2023, GERB a ieşit pe primul loc, câştigând 69 de mandate parlamentare din totalul de 240. Blocul condus de “Continuăm schimbarea” a obţinut 64 de mandate.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Mihai Trăistariu, despre faptul că Robert De Niro investește în Bulgaria: “E peste România”

Celebrul actor de la Hollywood, Robert de Niro, își inaugurează două hoteluri de lux pe litoralul Mării Negre, în Bulgaria, iar vestea a stârnit...

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

VIDEO. Klaus Iohannis, noi declarații despre candidatura NATO: “Discuţii se poartă, sunt foarte intense”

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că, în ceea ce privește chestiunile legate de NATO, discuțiile și negocierile nu se desfășoară în public. Aceste remarci...
Ultima oră
Pe aceeași temă