Conform celor mai recente prognoze ale Comisiei Europene, România va experimenta o creștere economică moderată în 2025, dar cu stagnare în privința deficitelor, în absența unor reforme fiscale semnificative.
PIB-ul va crește cu 2,5%, față de 1,4% în 2024, potrivit estimărilor, însă deficitele bugetar și de cont curent vor rămâne la niveluri ridicate, iar datoria publică va continua să crească.
Inflația va încetini ușor în 2024, dar se preconizează că va rămâne peste 5% din cauza presiunilor asupra prețurilor de bază și a creșterii veniturilor disponibile.
În schimb, cererea puternică pe piața muncii va contribui la scăderea ușoară a ratei șomajului, care se estimează că va ajunge la 5,5% în 2025.
Deficitul bugetar va rămâne ridicat și în 2025
Deficitul bugetar general al României este estimat să atingă 8% din PIB în 2024 și să rămână aproape constant în 2025 și 2026, pe fondul unor cheltuieli guvernamentale în continuă creștere. De asemenea, datoria publică va crește la aproape 60% din PIB până în 2026, un nivel considerat critic de Uniunea Europeană.
Creșterea PIB-ului va fi sprijinită de redresarea cererii externe, relaxarea condițiilor financiare și investițiile publice în infrastructură, finanțate de Uniunea Europeană.
Consumul privat va rămâne un motor important al economiei, deși creșterea exporturilor va fi afectată de incertitudinile economice și fiscale interne.
Creșterea salariilor va încetini în următorii ani
Salariile vor continua să crească puternic în 2024, dar în 2025 și 2026 este prognozată o moderare a acestora, în contextul unei inflații mai scăzute și al unei relaxări a tensiunilor de pe piața muncii.
Presiunile pe prețurile serviciilor și produselor de consum vor continua să fie ridicate, iar inflația medie ar putea ajunge la 2,5% până la sfârșitul anului 2026.
Chiar dacă se prognozează o redresare economică graduală în 2025 și 2026, România se va confrunta cu provocări majore, cum ar fi un deficit bugetar ridicat, o datorie publică în continuă creștere și o inflație persistentă, care vor limita efectele pozitive ale creșterii economice.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.