Indicele prețurilor alimentelor la nivel global a înregistrat o creștere în octombrie, atingând cel mai înalt prag din aprilie 2023, anunță Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), citată de Reuters.
Evoluția prețurilor alimentelor a fost alimentată în special de creșterea prețurilor la uleiurile vegetale, conform raportului lunar publicat de FAO, care urmărește variațiile de prețuri pentru un coș de produse esențiale – cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.
Indicele a ajuns la 127,4 puncte în octombrie, față de 124,9 în septembrie, marcând o creștere anuală de 5,5%.
Majoritatea cotațiilor alimentelor au crescut, cu excepția cărnii, iar prețul uleiurilor vegetale a avansat cu peste 7% pe fondul îngrijorărilor legate de producția de ulei de palmier.
Prețul zahărului a avut, de asemenea, o creștere ușoară de 2,6% în octombrie, susținut de incertitudinile privind producția din Brazilia pentru sezonul 2024/2025, după o creștere de 10,4% în septembrie.
Prețurile cerealelor au crescut cu 0,8%, cu o cerere în creștere pentru grâu.
Lactatele au înregistrat o majorare de aproape 2%, în timp ce prețurile cărnii au scăzut cu 0,3%, datorită declinului cărnii de porc, deși carnea de vită a continuat să crească în popularitate pe piața internațională.
FAO a ajustat, de asemenea, în ușoară scădere estimările pentru producția globală de cereale din 2024, la 2,851 miliarde de tone, o reducere față de previziunea anterioară de 2,853 miliarde de tone, ceea ce reprezintă un declin de 0,4% față de 2023.
Totuși, această estimare indică un nivel aproape record al producției globale de cereale, se menționează în raportul FAO.