16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalPrețurile alimentelor la nivel mondial au scăzut luna trecută - FAO

Prețurile alimentelor la nivel mondial au scăzut luna trecută – FAO

Prețurile mondiale la alimente au scăzut ușor în decembrie, deoarece prețurile internaționale la uleiurile vegetale și zahăr au scăzut semnificativ de la nivelurile ridicate înregistrate anterior, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). 

Indicele FAO al prețurilor la alimente a înregistrat, în decembrie, o medie de 133,7 puncte, în scădere cu 0,9% față de noiembrie, dar mai mare cu 23,1% față de decembrie 2020. Indicele urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale ale mărfurilor alimentare comercializate în mod curent. Doar sub-indicele la produsele lactate a înregistrat, în acestă perioadă, o creștere lunară. În medie pe întregul an, în 2021, indicele FAO al prețurilor la alimente a fost de 125,7 puncte, cu până la 28,1 la sută mai mult decât în anul anterior.
 „În mod normal, se așteaptă că prețurile ridicate vor ceda locul unei producții mai mari, dar costul ridicat al inputurilor, pandemia globală în curs și condițiile climatice, din ce în ce mai incerte, lasă puțin loc pentru optimism cu privire la revenirea la condiții stabile pe piața produselor alimentare, chiar și în 2022″, a subliniat economistul superior al  FAO, Abdolreza Abbassian.   

Indicele FAO al prețurilor la cereale a scăzut cu 0,6% față de noiembrie, deoarece scăderea cotațiilor de export de grâu, pe fondul aprovizionării îmbunătățite în urma recoltelor din emisfera sudică, a compensat destul de mult prețurile mai ridicate ale porumbului, determinate de cererea puternică și îngrijorările legate de ariditatea persistentă din Brazilia. Totuși, pentru întregul an, indicele FAO al prețurilor la cereale a atins cel mai înalt nivel anual din 2012 și a fost în medie cu 27,2% mai mare decât în 2020, fiind în creștere cu 44,1% pentru porumb și cu 31,3% pentru grâu și cu valori mai scăzute cu 4,0% pentru orez.  

Indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a scăzut cu 3,3%, datorându-se cotațiilor mai slabe pentru uleiul de palmier și uleiul de floarea soarelui, reflectând cererea globală redusă de import, care ar putea fi legată de preocupările privind impactul creșterii cazurilor de COVID-19. Pentru 2021, în ansamblu, indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a atins un maxim istoric, în creștere cu 65,8% față de 2020. 

Indicele FAO la prețul zahărului a scăzut cu 3,1% față de noiembrie, atingând cele mai joase valori din ultimele cinci luni, reflectând îngrijorările privind un eventual impact al variantei Omicron al virusului COVID-19 asupra cererii globale. Scăderea a fost influențată și de deprecierea Realului brazilian, dar și de prețurile mai mici ale etanolului. Pentru 2021, în ansamblu, acest indice a crescut cu 29,8% față de anul precedent, având cel mai ridicat nivel din 2016.

Indicele FAO al prețului la carne a fost, în general, stabil în decembrie, dar pe parcursul anului 2021 în medie, acest indice a fost cu 12,7% mai mare decât în anul anterior. 

Indicele FAO al prețurilor la produsele lactate a fost singurul care a crescut în decembrie, cu 1,8% față de luna precedentă, deoarece cotațiile internaționale pentru unt și laptele praf au crescut pe fondul producției mai scăzute de lapte în Europa de Vest și Oceania. Prețurile la brânzeturi au scăzut marginal, reflectând preferințe pentru producătorii de lactate din Europa de Vest. În 2021, indicele FAO al prețurilor la produse lactate a fost în medie cu 16,9% mai mare decât în 2020.
Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă