7.5 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăInternaționalPreședintele ecuadorian Daniel Noboa spune că țara sa este în „ stare...

Președintele ecuadorian Daniel Noboa spune că țara sa este în „ stare de război”

Preşedintele ecuadorian Daniel Noboa a declarat miercuri că ţara se află în “stare de război” după câteva zile de violenţe comise de membri ai unor grupuri criminale, al căror număr l-a estimat la “peste 20.000” şi pe care i-a descris drept “terorişti”, notează AFP, potrivit agerpres.ro.

În represalii la presiunile guvernului, bandele implicate în traficul de droguri au lansat de la începutul săptămânii o ofensivă brutală care s-a soldat cu cel puţin zece morţi.

Peste o sută de gardieni au fost luaţi ostatici de deţinuţi, baroni ai drogurilor au evadat, iar mai mulţi jurnalişti au fost intimidaţi la televiziune în direct.

“Suntem în stare de război şi nu putem ceda în faţa acestor grupări teroriste”, a declarat Daniel Noboa la Radio Canela după ce marţi a instituit în ţară stare de “conflict armat intern”.

În baza acestei măsuri, el a ordonat forţelor armate să “neutralizeze” puternicele grupuri criminale având legături cu carteluri ale drogurilor din Mexic şi Columbia.

Criza a fost declanşată de evadarea, duminică, a lui Adolfo Macias, alias “Fito”, şeful principalei organizaţii criminale din ţară, Los Choneros, deţinut într-o închisoare de înaltă securitate din Guayaquil (sud-vest).

“Luptăm pentru pacea naţională, luptăm şi împotriva grupărilor teroriste care numără în prezent peste 20.000 de membri”, a adăugat Daniel Noboa, 36 de ani, ales în noiembrie cu promisiunea de a restabili siguranţa în ţară.

“Nu vom ceda”, a dat asigurări cel mai tânăr preşedinte din istoria ţării.

Luni, el a declarat stare de urgenţă pentru 60 de zile în toată ţara, inclusiv în închisorile devenite centre de operaţiuni pentru traficanţii de droguri.

Preşedintele ecuadorian a stârnit furia traficanţilor de droguri anunţând construirea de închisori de înaltă securitate în stilul omologului său salvadorian, Nayib Bukele, în “războiul” său împotriva grupărilor criminale.

“Acest guvern ia măsurile necesare pe care nimeni nu a vrut să le ia în ultimii ani”, a insistat Daniel Noboa, citat de AFP.

Ecuador se cufundă în criză pe fondul revoltelor din închisori și al dispariției liderului de bande. VIDEO

Președintele Ecuadorului a declarat stare de urgență și a ordonat armatei „neutralizarea” a zeci de bande. Bărbați înarmați au luat cu asalt un studio TV în timp ce camerele de filmat rulau.

Bărbați înarmați purtând măști au luat cu asalt marți un post de televiziune din cel mai mare oraș din Ecuador, luând ancore și personalul ostatic și schimbând focuri de armă cu poliția, în timp ce camerele rulau înainte ca intrușii să fie supuși și arestați.

Violența televizată, surprinsă în direct, a izbucnit în orașul Guayaquil, în timp ce țara sud-americană a intrat în haos în această săptămână, un lider de bande puternice dispărând din închisoare, izbucnind revolte în mai multe închisori și deținuți răpirea și amenințarea gardienilor.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Avocatul Alexandru Mușătoiu – Locul 1 în ranking-urile juridice din vestul țării

Cabinetul de avocatură Alexandru Mușătoiu din Timișoara obține în 2023 Locul 1 în clasamentele Șoimii Legii și distincția Gold pentru județul Timiș, după ce a...

Se cere falimentul Dan Air, firma care se răstea la Romatsa

Dan Air, compania care și-a făcut reclamă imediat după deschiderea aeroportului de la Brașov, are probleme în justiție. La Tribunalul București, s-a înregistrat...

Coaliția, întâlnire pe tema organizării alegerilor

Liderii coaliţiei PSD - PNL urmează să se întâlnească, astăzi, pentru a decide în privinţa comasării alegerilor şi a calendarului electoral.Tot astăzi este anunţată...
Ultima oră
Pe aceeași temă