Președintele columbian, Gustavo Petro, a acuzat miercuri Rusia că a „încălcat” legile războiului, după bombardarea unui restaurant în estul Ucrainei, o lovitură care a făcut 10 morţi şi 61 de răniţi, printre care celebrul scriitor columbian Hector Abad, notează AFP.
„Rusia a atacat trei civili columbieni lipsiţi de apărare. Făcând acest lucru, ea a încălcat protocoalele războiului”, a denunţat pe Twitter preşedintele de stânga.
Gustavo Petro a ordonat guvernului său să adreseze Rusiei o „notă diplomatică de protest” în urma bombardamentului şi a declarat că speră ca cei trei columbieni răniţi uşor în lovitură să se întoarcă acasă „teferi şi nevătămaţi”.
La rândul său, Ministerul columbian de Externe „a condamnat ferm acest atac inacceptabil împotriva unei ţinte civile”.
Într-un comunicat, acesta şi-a exprimat „solidaritatea” cu toate victimele atacului, în special cu columbienii prezenţi la faţa locului: scriitorul de renume internaţional Hector Abad, autorul romanului „Suntem deja uitarea ce vom fi”, Sergio Jaramillo, politician columbian care a fost unul dintre principalii negociatori ai acordului de pace semnat în 2016 cu gherilele marxiste FARC, şi jurnalista Catalina Gomez, corespondentă în Ucraina pentru mai multe media de limbă spaniolă, printre care France 24 în spaniolă, conform agerpres.ro.
Președintele columbian a acuzat Rusia că a încălcat legile războiului, mai multe fotografii arătându-i pe doi dintre columbienii răniți
Fotografii difuzate pe reţelele sociale i-au arătat pe Abad şi Jaramillo la spital, cu hainele pătate de sânge.
Este prima dată când preşedintele Petro critică public şi în termeni atât de clari invazia rusă a Ucrainei.
Aliniat cu majoritatea guvernelor de stânga din America Latină, Petro s-a pronunţat până în prezent în favoarea unei „soluţii paşnice” în Ucraina şi împotriva livrării de arme Kievului, o prudenţă care contrastează cu alte angajamente internaţionale în favoarea „progresului, „schimbării” sau chiar a încălzirii globale.
Lovitura de la Kramatorsk a distrus restaurantul Ria Pizza, un local din centrul oraşului apreciat de jurnalişti, lucrători umanitari şi soldaţi. Media ucrainene au evocat prezenţa unor instructori militari străini în oraş. În urma bombardamentului, cel puţin 10 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte aproximativ 60 au fost rănite, potrivit rezultatelor autorităţilor locale.
Potrivit guvernatorului regiunii ucrainene Doneţk, Pavlo Kirilenko, în restaurant „erau în principal civili” în momentul loviturii.
Un important nod feroviar, Kramatorsk găzduieşte instalaţii militare şi este, de facto, capitală regională după ce oraşele Doneţk şi Lugansk au fost capturate de separatiştii pro-ruşi susţinuţi de Moscova în 2014.
Oraşul a fost vizat în mod repetat de bombardamentele ruseşti. Cel mai mortal a fost cel asupra gării, în aprilie 2022, soldat cu 61 de morţi şi peste 160 de răniţi din cei aproximativ 4.000 de civili aflaţi aşteptând trenul pentru a părăsi oraşul.
Un restaurant din centrul orașului Kramatorsk a fost lovit de cel puțin două rachete
Un restaurant din centrul oraşului Kramatorsk, din estul Ucrainei, a fost lovit marți de cel puțin două rachete, a indicat guvernatorul regional, potrivit Agerpres care citează AFP. Trei persoane au murit, alte 22 sunt rănite, relatează BBC.
”Două rachete au fost trase asupra oraşului Kramatorsk”, asupra unui restaurant din centru, ”unde era o mare concentraţie de civili”, a declarat guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko. ”Acum vom stabili numărul de răniţi şi de posibile victime”, a adăugat el, conform g4media.ro.
Trei persoane au murit, alte 22 sunt rănite, relatează BBC
Kramatorsk, oraş cu 150.000 de locuitori înainte de război, este ultima mare localitate sub control ucrainean din estul ţării. Oraşul este situat la aproximativ 30 de kilometri de front.
Pe 24 februarie 2022, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei vecine, dar susţine că desfăşoară o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.
Kievul a anunţat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut şi peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!