14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalPreședintele Bulgariei vrea de la noul guvern interimar prudență față de conflictul...

Președintele Bulgariei vrea de la noul guvern interimar prudență față de conflictul ruso-ucrainean

Președintele Bulgariei vrea de la noul guvern interimar, aflat la conducere chiar de marți, prudență față de conflictul ruso-ucrainean și să se ocupe de măsurile economice ce trebuie luate.

Un guvern provizoriu condus de premierul interimar Galab Donev a fost instalat marţi în Bulgaria, cu mandatul de a conduce ţara până la alegerile anticipate din 2 octombrie, convocate după demiterea prin moţiune de cenzură a guvernului condus de liberalul prooccidental Kiril Petkov, relatează agenţia DPA.

Preşedintele Rumen Radev a cerut guvernului interimar să fie axat pe prioritatea aprovizionării cu alimente şi electricitate, să combată creşterea inflaţiei şi corupţia.

El s-a referit şi la războiul din Ucraina, ce a provocat pe scena politică bulgară controverse care au contribuit la căderea fostului guvern. ”Prima prioritate a dumneavoastră trebuie să fie aceea ca ţara să nu se vadă atrasă în conflict”, a subliniat Rumen Radev, considerat unul dintre politicienii bulgari prietenoşi faţă de Rusia.

Președintele Bulgariei vrea de la noul guvern interimar să gestioneze criza gazelor după ce precedentul a inflamat relațiile cu Rusia

Bulgaria este foarte dependentă de resursele energetice ruseşti, iar Rusia i-a sistat livrările de gaze după ce fostul premier proamerican Kiril Petkov a respins cererea Moscovei privind plata gazului natural în ruble, potrivit agerpres.ro.

Relaţiile tradiţional bune dintre Sofia şi Moscova s-au deteriorat şi mai mult după decizia lui Petkov de a expulza 70 de diplomaţi ruşi.

Premierul interimar Galab Donev, care a fost de mai multe ori ministru însărcinat cu politica socială, este considerat un apropiat al preşedintelui Radev, la fel şi noul ministru al apărării, Dimitar Stoianov.

Comentatorii estimează că la alegerile anticipate din 2 octombrie – al patrulea scrutin parlamentar în mai puţin de doi ani – partidele naţionaliste şi cele proruse ar putea câştiga teren.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă