Preşedintele ales al Taiwanului, Lai Ching-te, reprezentantul Partidului Democrat Progresist (DPP), a promis sâmbătă, în faţa susţinătorilor săi, să protejeze insula de ”ameninţările şi intimidările din partea Chinei”, după ce Beijingul a transmis după scrutinul prezidenţial şi parlamentar desfăşurat sâmbătă că reunificarea este inevitabilă, transmite France Presse, preluat de agerpres.ro.
Lai a felicitat populaţia pentru că „a rezistat cu succes eforturilor forţelor externe de a influenţa aceste alegeri”.
După o campanie marcată de o puternică presiune diplomatică şi militară din partea Chinei, Lai a câştigat alegerile prezidenţiale într-un singur tur de scrutin cu 40,1% din voturi. El îşi va prelua mandatul la 20 mai.
Taiwanezii au votat, de asemenea, pentru reînnoirea celor 113 locuri din parlament, unde DPP şi-a pierdut majoritatea.
Vicepreşedintele demisionar Lai Ching-te, în vârstă de 64 de ani, a fost descris de Beijing ca fiind un „pericol grav”, deoarece partidul său susţine că insula este de facto independentă.
Ţara comunistă, care consideră Taiwanul ca fiind una dintre provinciile sale, a reacţionat sâmbătă seara, afirmând că acest vot „nu va împiedica tendinţa inevitabilă de reunificare cu China”.
”Vreau să mulţumesc poporului taiwanez pentru că a scris un nou capitol al democraţiei noastre”, a declarat Lai Ching-te în discursul său de victorie, „pentru că spunem comunităţii internaţionale că, între democraţie şi autoritarism, noi vom fi de partea democraţiei”.
Cu toate acestea, el a promis să „continue schimburile şi cooperarea cu China”.
Prezenţa la vot a fost de 71,9%.
În China, acoperirea mediatică a alegerilor din Taiwan a fost redusă la minimum în timpul campaniei, iar sâmbătă seara, programul de ştiri al televiziunii de stat nici măcar nu le-a menţionat, scrie AFP.
Statutul Taiwanului este unul dintre cele mai explozive subiecte în rivalitatea dintre China şi Statele Unite, principalul susţinător militar al teritoriului, iar Washingtonul intenţionează să trimită o „delegaţie informală” pe insulă după vot.
Un conflict în această strâmtoare ar fi dezastruos pentru economia mondială: insula furnizează 70% din semiconductorii din lume şi peste 50% din containerele din lume sunt transportate prin ea, potrivit AFP.
Mai mulți oficiali chinezi vizitează Taiwan, o premieră de la pandemie încoace
Un grup de oficiali chinezi a sosit sâmbătă (18 februarie) în Taiwan, în prima vizită în trei ani de la începutul pandemiei de COVID-19, pentru a participa la un eveniment cultural, într-un moment de creștere a tensiunilor militare în strâmtoarea Taiwan, potrivit Reuters.
Guvernul din Taiwan a permis săptămâna aceasta călătoria a șase oficiali, conduși de Liu Xiaodong, șef adjunct al biroului din Shanghai al Oficiului pentru Afaceri cu Taiwan din China, să participe la Festivalul Lampioanelor din Taipei, la invitația guvernului orașului.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!