1.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiPremiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS, potrivit agerpres.ro.

Distincţia a fost acordată Comunităţii Declic pentru că, „începând din 2015, ca un rezultat direct al experienţei din timpul campaniei pentru salvarea Roşiei Montane, a militat constant, cu curaj şi energie extraordinare, pentru toate cauzele civice care cred în destinul democratic şi european al României”.

Amintind că această organizaţie „reprezintă o extraordinară forţă de schimbare”, preşedintele Consiliului Director al GDS, Vlad Alexandrescu, a amintit câteva dintre campaniile desfăşurate de Comunitatea Declic în anul 2023 pentru care a primit premiul, precum: Întărirea legislaţiei antiviol, Monitorizarea centrelor sociale, „Toţi Ştiau”, Dreptul de acces liber în păduri, Implementarea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalajele reciclabile, Examinarea Dosarului Gheorghe Ursu, Mărirea salariilor a profesorilor, Salvarea clădirilor monument.

„Aceste campanii reflectă angajamentul şi capacitatea Comunităţii Declic de a influenţa schimbările sociale şi politice în România, luptând pentru drepturile cetăţenilor şi pentru protejarea valorilor lor fundamentale. Este pentru mine o mare bucurie ca, în numele membrilor Grupului pentru Dialog Social, să îi felicit pe membrii Comunităţii Declic pentru angajamentul lor de neclintit, pentru curajul şi pentru realizările lor remarcabile. Sunteţi o sursă de inspiraţie pentru noi toţi şi vă mulţumesc pentru că ne arătaţi că schimbarea este posibilă atunci când ne unim forţele în scopul comun al dreptăţii şi al solidarităţii. Vă mulţumesc şi vă felicit”, a spus Alexandrescu.

Tudor Brădăţan, director executiv Declic, a subliniat că distincţia reprezintă o primă recunoaştere a muncii pe care o depun membrii comunităţii.

„De obicei ne auzim numele doar când suntem criticaţi de cei care sunt vizaţi de companiile noastre. Foarte rar sunt adresate cuvinte frumoase. Prin urmare, acest premiu ar trebui să fie şi pentru toţi membrii Declic o recunoaştere a muncii noastre, chiar dacă pentru unii membri implicarea a însemnat o simplă semnare a unei petiţii, pentru alţii a însemnat contribuţii pentru un proces, participare la proteste şi evenimente în stradă. Cumva ne-am gândit mereu ca Declic să propună activităţi uşor de întreprins, oricine îşi doreşte să facă ceva. Dacă ne oprim doar la semnarea unei petiţii, probabil rar vom vedea schimbări enorme sau impresionante în politica din România, dar atât timp cât continuăm să ne implicăm, atât timp cât continuăm să-i informăm pe cei care semnează petiţiile privind tacticile care ar urma sau ce ar însemna să facem să câştigăm o campanie cred că România este într-adevăr în nişte mâini bune. (…) Mulţumim încă o dată pentru acest premiu, este onoare să fim aici şi, în special, aş dori să mulţumesc tuturor celor din România sau din diaspora care au dat un simplu clic măcar o dată pe internet în speranţa că vor ajunge să trăiască într-o ţară mai bună”, a spus Brădăţan.

El a adăugat că a sesizat, în ultimii ani, „o dorinţă tot mai mare din partea autorităţii şi chiar unei părţi a clasei politice de a restrânge posibilităţile societăţii civile de a fi o voce, de a schimba lucruri, de a fi un partener de dialog pentru deciziile care se iau”.

Decernarea premiului a fost urmată de o dezbatere publică pe tema restricţionării spaţiului de acţiune pentru organizaţiile societăţii civile, în cadrul căreia au fost amintite o serie de probleme cu care se confruntă ONG-urile din România, precum defăimarea în presă, acuzaţii nefondate din partea unor politicieni, restrângerea accesului la justiţie prin modificări legislative, culminând cu ameninţarea dizolvării organizaţiilor în cazul pierderii proceselor în instanţă.

Au fost prezenţi primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi eurodeputatul Dacian Cioloş, acesta din urmă dialogând cu participanţii la eveniment în legătură cu Dosarul Roşia Montană.

În debutul evenimentului a fost păstrat un moment de reculegere în memoria regretatului critic şi istoric literar Nicolae Manolescu, înmormântat marţi la Râmnicu Vâlcea.

Potrivit site-ului organizaţiei, Comunitatea Declic este creată din peste un milion de oameni implicaţi, care trăiesc în România sau în diaspora: „În prezent 1.130.426 de membri activi militează pentru o societate mai dreaptă. Campaniile Declic sunt conduse de valorile noastre, nu de politica de partid. Declic este şi va rămâne mereu o comunitate independentă”.

Din anul 1994, se acordă Premiul GDS personalităţilor considerate a fi contribuit la promovarea valorilor societăţii civile şi ale statului de drept. Printre personalităţile care au primit această distincţie se numără: academicianul Alexandru Zub, regretatul ierarh Nicolae Corneanu, dizidenţii Doina Cornea, Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca, filosoful Mihai Şora, gazetarul Traian Ungureanu, analistul politic Cristian Pârvulescu, fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei, politologul Vladimir Tismăneanu, politicianul Dacian Cioloş, doctorul Raed Arafat, scriitorul Andrei Pleşu, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Riflaje Decorative: Panourile care transformă radical aspectul casei 

To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies...

Atac ucrainean asupra unui depozit de combustibil din Rusia: incendiu masiv în regiunea Oriol

Un depozit de combustibil din regiunea Oriol, situată în vestul Rusiei, a fost cuprins de flăcări în urma unui atac cu dronă atribuit Ucrainei,...

Consultări la Cotroceni: Klaus Iohannis a discutat cu liderii partidelor pentru formarea noului Guvern

Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat partidele parlamentare duminică, la Palatul Cotroceni, pentru consultări privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru. Partidele PSD, PNL, UDMR...
Ultima oră
Pe aceeași temă