3.7 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăInternaționalPremierul slovac Robert Fico a început procesul de recuperare fizică după tentativa...

Premierul slovac Robert Fico a început procesul de recuperare fizică după tentativa de asasinat

Evoluţia pozitivă a stării premierului slovac Robert Fico după ce fost grav rănit într-o tentativă de asasinat din urmă cu două săptămâni, când a fost împuşcat cu patru gloanţe, permite intrarea sa în faza de recuperare, a anunţat joi spitalul unde este internat, relatează agenţiile DPA şi EFE, conform Agerpres.

„Premierul a fost supus astăzi unor noi controale care confirmă evoluţia pozitivă a stării sale de sănătate. În aceste zile a început de asemenea procesul de recuperare”, a semnalat spitalul universitar R.D. Roosevelt din oraşul Banska Bystrica.

La rândul său, vicepremierul Robert Kalinak a anunţat că Fico poate acum să mănânce singur. El a fost supus la două intervenţii chirurgicale după ce în tentativa de asasinat i-a fost străpuns intestinul subţire.

Directoarea spitalului unde el este internat a declarat presei că şeful guvernului nu va fi transferat către o altă unitate spitalicească şi că el şi-a exprimat dorinţa de a continua îngrijirea la domiciliu de îndată ce starea sa va permite acest lucru, dar nu este clar cât va mai dura până atunci.

Premierul în vârstă de 59 de ani a fost împuşcat pe 15 mai în timp ce ieşea de la o şedinţă de guvern desfăşurată în oraşul Handlova. Un individ înarmat şi aflat într-o mulţime de oameni spre care s-a îndreptat Fico a tras cinci gloanţe către acesta, dintre care patru l-au nimerit.

Autorul tentativei de asasinat, Juraj Cintula, un bărbat în vârstă de 71 de ani, fost bodyguard la un mall şi de asemenea autor a trei cărţi de poezii, a avut în trecut legături cu grupări radicale şi a recunoscut în faţa anchetatorilor motivaţia politică a atacului său.

El a mărturisit astfel că era nemulţumit de „atitudinea de Iuda” a lui Fico faţă de UE, de reformele iniţiate de noul guvern în parchetul anticorupţie şi presa publică, reforme criticate de opoziţia progresistă şi de Comisia Europeană. Robert Fico a cerut desfiinţarea procuraturii anticorupţie şi a televiziunii publice, pe care le-a acuzat de partizanat politic împotriva lui şi în favoarea opoziţiei liberale.

Dar, mai presus de toate, a mai mărturisit autorul atacului, el ar fi dorit continuarea ajutorului militar pentru Ucraina, care a fost sistat de Robert Fico imediat ce a preluat conducerea guvernului.

Robert Fico, un politician social-democrat, dar apropiat de premierul ungar Viktor Orban prin poziţiile sale conservatoare criticate de Bruxelles şi prin refuzul său de a susţine Ucraina în războiul cu Rusia, se află din octombrie anul trecut la conducerea unui guvern de coaliţie după ce partidul său Smer-SD a câştigat alegerile legislative.

Câştigarea ulterior, în aprilie, şi a alegerilor prezidenţiale de către aliatul său Peter Pellegrini a radicalizat presa favorabilă opoziţiei şi partidele care formează această opoziţie, ce au organizat proteste antiguvernamentale.

Presa de opoziţie relatează acum că un pachet de măsuri pentru sporirea măsurilor de securitate a responsabililor politici pe care guvernul ar urma să-l anunţe săptămâna viitoare va include şi limitarea dreptului la reuniune, dar încă nu au fost publicate detalii despre acest proiect.

Ar urma să fie de asemenea adoptată o legislaţie care să asigure dreptul la replică în presă, într-un context de tensiuni între guvern şi presa pe care o acuză de abordare părtinitoare. Executivul a decis astfel să boicoteze mai multe mass-media, printre care cotidianele Denik N şi SME, precum şi portalul Aktuality.cz.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă