Premierul Marcel Ciolacu, aflat zilele acestea în Qatar și Emiratele Arabe Unite, planifică să aducă bani în țară de la arabi pentru investiții. Vorbim despre 15 miliarde de euro, aproape jumătate din suma din PNRR, bani pe care cu greu reușește să-i acceseze din cauza întârzierilor proiectelor.
Delegația română a avut întâlniri cu șeicul Faisal bin Qassim al-Thani, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Qatar, cu reprezentanţii Autorităţii de Investiţii din Qatar (QIA), fondul suveran de investiţii al Statului Qatar, şi cu cei ai Qatari Industrial Manufacturing. Pe agenda discuțiilor s-au aflat investiţii în Portul Constanţa, Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara, Autostrada Comarnic – Braşov şi modernizarea căii ferate Predeal – Braşov.
„Avem în analiză proiecte cu o valoare totală de peste 15 miliarde de euro. Îmi doresc ca România să fie poarta de investiții a statului Qatar în Uniunea Europeană. În acest sens, am propus Excelenței sale realizarea unui task force care să fie operaționalizat foarte repede, în maximum o lună, în care să fie analizate toate aceste proiecte prioritare. Prioritatea este Portul Constanța care a devenit cel mai important hub de distribuție la Marea Neagră pentru Europa Centrală și de Est. De asemenea, vom discuta și posibilitatea altor proiecte de infrastructură printre care dezvoltarea capacității Aeroportului Internațional Traian Vuia din Timișoara, finanțarea construcției autostrăzii Comarnic – Brașov și modernizarea căii ferate Predeal – Brașov”, a spus prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Şeful Executivului român a exprimat interesul părţii române în menţinerea la cote înalte a relaţiilor bilaterale şi în atragerea investiţiilor emirateze, context în care a subliniat importanţa celei de-a treia sesiuni a Comisiei inter-guvernamentale de cooperare, care urmează să se desfăşoare la Bucureşti în perioada imediat următoare, conform comunicatului de presă al Guvernului.
„Fie că avem în vedere proiecte în energie, infrastructură, agricultură şi procesare alimentară, IT&C, companiile emirateze pot avea o contribuţie substanţială la dezvoltarea în România a unor investiţii majore. Extinderea şi modernizarea Aeroportului Otopeni, a infrastructurii portuare şi feroviare, investiţiile în energia verde şi în procesare alimentară sunt obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu Emiratele Arabe Unite”, a declarat Ciolacu, potrivit sursei citate.
Un alt domeniu abordat în cadrul întâlnirilor a fost dezvoltarea comerţului bilateral, cu accent pe produse agroalimentare şi IT&C, aceste mărfuri oferind un potenţial încă insuficient explorat.
Ministrul Economiei, posibile colaborări cu Qatar Airways
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului Ştefan-Radu Oprea a anunţat că, în timpul dialogului purtat cu Ministrul Comerţului şi Industriei al Statului Qatar, Sheikh Mohammed Bin Hamad Bin Qassim Al-Abdullah Al-Thani, a identificat posibilităţi de colaborare pentru companiile româneşti, iar un exemplu ar fi interesul Qatar Airways de a crea un centru de mentenanţă în Doha şi de a integra companiile româneşti în lanţul lor de aprovizionare cu piese de schimb.
„În timpul dialogului purtat cu Ministrul Comerţului şi Industriei al Statului Qatar, E.S. Sheikh Mohammed Bin Hamad Bin Qassim Al-Abdullah Al-Thani am identificat posibilităţi de colaborare pentru companiile româneşti”, iar un exemplu ar fi interesul Qatar Airways de a crea un centru de mentenanţă în Doha şi de a integra companiile româneşti în lanţul lor de aprovizionare cu piese de schimbAm invitat o delegaţie de experţi pentru a cunoaşte companiile româneşti din acest domeniu, dar şi pentru a identifica posibilităţile de asigurare a mentenanţei aeronavelor Qatar Airways în România”, a spus Radu Oprea.
Potenţiali investitori în turism din statul Qatar, iar aceştia sunt decişi să vină foarte repede în România, spune ministrul Radu Oprea.
„Avem un termen de o lună ferm pe care premierul l-a impus astăzi pentru comisia mixtă care trebuie să vină cu lista de proiecte. Domeniul este foarte variat. În discuţiile pe care le-am avut cu Asociaţia oamenilor de afaceri am plecat de la turism, la marile proiecte în toate domeniile de activitate unde sunt şi ceilalţi colegi, până la industrie, inclusiv industria farmaceutică. Sunt interese de a dezvolta astfel de colaborări în toate aceste domenii de activitate. Reprezentanţii industriei manufacturiere produc în Qatar, vor să exporte în România, i-am invitat să şi investească în România. Vom organiza această comisie mixtă foarte repede. Dorim să avem şi un forum economic cu posiblitatea ca reprezentanţii mediului de afaceri din România să fie împreună cu reprezentanţii mediului de afaceri din Qatar şi cred că este cea mai bună şi cea mai rapidă formulă, astfel încât să identificăm oportunităţi, de la investiţii în turism până la investiţii în industria farmaceutică, trecând prin toate domeniile de activitate la care vă puteţi gândi”, a mai spus ministrul Economiei.
De menționat că aceasta nu este prima tentativă a arabilor de a investi în țara noastră. În trecut, au mai fost și alți oficiali care au lăsat majoritatea proiectelor la nivel de discuții.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!