7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăPoliticăPremierul Ciolacu, liderul PSD, întoarce armele contra UDMR. "Niciodată, dar niciodată, Ţinutul...

Premierul Ciolacu, liderul PSD, întoarce armele contra UDMR. „Niciodată, dar niciodată, Ţinutul Secuiesc nu va avea autonomie”

Premierul Marcel Ciolacu, președinte al PSD și posibil candidat la funcția de președinte al României, a transmis un mesaj categoric împotriva tendințelor autonomiste ale unor politicieni maghiari din Transilvania, deși până acum liderul PSD avea relații bune atât cu liderii UDMR cât și cu premierul Ungariei, Viktor Orbán, cunoscut pentru ideile sale naționaliste.

Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a folosit prilejul vizitei sale în județul Covasna, la sfârșitul săptămânii trecute, pentru a transmite un mesaj categoric împotriva ideilor autonomiste ale unor politicieni maghiari din Transilvania. Marcel Ciolacu venise să asiste la conferința filialei PSD Covasna, unde a fost ales în fruntea filialei, ca președinte, Bogdan Barbu, care oricum o conducea, dar ca președinte interimar.

Premierul Ciolacu a precizat că a vizitat cele trei județe (Mureș, Harghita, Covasna) din așa-zisul Ținut Secuiesc și a discutat cu cetățeni români de diverse etnii. În final, Ciolacu a ajuns la următoarea concluzie: „Niciodată, dar niciodată, Ţinutul Secuiesc nu va avea autonomie! O să vă explic şi de ce. Pentru că, în primul rând, când au avut o autonomie, nu le-am dat-o noi, românii. Mai mult, nici nu le-am luat-o noi, românii. Ceea ce încerc să înţeleg, şi cred că aici este de datoria noastră, a tuturor politicienilor şi a tuturor românilor, indiferent de etnie, este că nu înţeleg unde anume greşim, de ce ne luptăm între noi, mai ales că în istoria noastră nu ne-am luptat niciodată cu secuii şi nici secuii nu s-au luptat niciodată cu românii. Dacă li s-a făcut vreo nedreptate, li s-a făcut de la saşi şi de la maghiari. Eu ştiu că împreună am luptat sub drapelul lui Mihai Viteazu. Poate ar trebui să explicăm copiilor noştri mai mult istoria, înainte de a arunca cu pietre unii în alţii”.

La o zi după această declarație a președintelui PSD, un senator UDMR de Harghita, 𝐓á𝐧𝐜𝐳𝐨𝐬 Barna, i-a dat o replică lui Ciolacu. Fostul ministru 𝐓á𝐧𝐜𝐳𝐨𝐬 a anunțat că l-a avut ca oaspete în Ținutul Secuiesc, în comuna Siculeni, pe premierul Ciolacu, întrucât acesta i-a acceptat invitația. Este, desigur, ciudat ca un prim-ministru să aibă nevoie de invitație pentru a călători într-o regiune a țării sale, dar poate că declarația lui 𝐓á𝐧𝐜𝐳𝐨𝐬 a fost tradusă greșit. Senatorul UDMR mai spune că i-a oferit premierului României două cărți din care să învețe istoria Ținutului Secuiesc.

La Siculeni se află monumentul Siculicidium, ridicat în anul 1899, în memoria a 200 de secui care au fost uciși, în anul 1764, de armata Imperiului Habsburgic. Masacrul fusese comis ca represalii pentru că, în ciuda ordinului transmis de la Viena, secuii refuzau să mai asigure paza graniței dintre Imperiul Habsburgic și Moldova.

„Faptul că suntem aici, în Ținutul Secuiesc și că l-am putut avea ca oaspete, dovedește că Ținutul Secuiesc există. Și noi, maghiarii din Transilvania, secuii, locuitorii Ținutului Secuiesc, suntem garanția că Ținutul Secuiesc va exista. Așteptăm cu drag prim-ministrii României, în Ținutul Secuiesc, pentru ca să le arătăm ospitalitatea secuiască”, a scris senatorul 𝐓á𝐧𝐜𝐳𝐨𝐬 Barna într-un mesaj postat pe facebook.

Acum mai puțin de un an, în iulie 2023, premierul Ungariei, Viktor Orbán, a avut o scurtă vizită la București, înainte să ajungă la tradiționala tabără de vară de la Tușnad, acolo unde maghiarii vehiculează și idei autonomiste. La acel moment, la București, premierul Orbán a avut și o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu. Premierul Ungariei anunța că întâlnirea cu Ciolacu „este începutul unei frumoase prietenii”. Un element surprinzător a fost acela că, spre deosebire de Guvernul Ungariei, după toate aparențele, Guvernul României n-a dorit să facă publică această întâlnire dintre Ciolacu și Orbán.

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că românii nici nu le-au dat, nici nu le-au luat secuilor autonomia, de-a lungul istoriei, ci că persecuțiile asupra secuilor le-au comis maghiarii și sașii. Ciolacu amintește în schimb faptul că, în oastea lui Mihai Viteazu, deci în perioada în care s-a realizat prima unire a Țărilor Române, secuii au luptat alături de români.

„Niciodată, dar niciodată, Ţinutul Secuiesc nu va avea autonomie! O să vă explic şi de ce. Pentru că, în primul rând, când au avut o autonomie, nu le-am dat-o noi, românii. Mai mult, nici nu le-am luat-o noi, românii. Dacă li s-a făcut vreo nedreptate, li s-a făcut de la saşi şi de la maghiari”

Marcel Ciolacu,

Prim-ministru

Senatorul UDMR 𝐓á𝐧𝐜𝐳𝐨𝐬 Barna a afirmat că l-a avut ca oaspete în Ținutul Secuiesc pe premierul României, la invitația lui, ceea ce „dovedește” că Ținutul Secuiesc există. Senatorul UDMR mai afirmă că localnicii continuă să-i aștepte aici, cu „ospitalitatea secuiască”, pe prim-miniștrii României, ceea ce sugerează o delimitare între Ținutul Secuiesc și România.

„Prim-ministrul Marcel Ciolacu a făcut o afirmație nefericită spunând că Ținutul Secuiesc nu va exista niciodată. Am avut ocazia să vorbim despre faptul că Ținutul Secuiesc există. A existat, există și va exista. Desigur, am vorbit și despre autonomie, pe care secuii au pierdut-o aici, la Siculeni, și pentru care au luptat atât de mult”

𝐓á𝐧𝐜𝐳𝐨𝐬 Barna,

Senator UDMR

Senatorul 𝐓á𝐧𝐜𝐳𝐨𝐬 a reținut opinia lui Ciolacu, aceea că „nu va mai fi niciodată autonomie”, dar îi răspunde că nu trebuie deschisă o dezbatere pe acest subiect în 2024, „în an electoral”.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia ar planifica divizarea Ucrainei în trei regiuni

Surse din serviciile de informații ucrainene susțin că Rusia ar avea un plan pentru divizarea Ucrainei în trei regiuni distincte, însă informația nu a...

Vortex polar în România. Cod roșu de viscol și ninsori

Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, cod roșu, portocaliu și galben de ninsori, viscol și vânt puternic, pentru aproape toată țara Potrivit ANM,...

Țara din Europa care propune șapte ore suplimentare de muncă pe an fără plată

Guvernul francez, confruntat cu presiuni bugetare semnificative, a propus o măsură controversată care ar impune cetățenilor să lucreze șapte ore suplimentare pe an fără...
Ultima oră
Pe aceeași temă