25.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSănătatePortugalia cultivă tone de canabis medical pentru export

Portugalia cultivă tone de canabis medical pentru export

În 2023, Portugalia a exportat 11 tone de canabis, dar doar 17 kg au fost vândute în interiorul granițelor sale. Pacienții recurg în continuare la piața neagră, deși planta este legală în țară, notează Euronews.

“Canabisul medicinal i-a schimbat viața”

Când Paula Motta a descoperit canabisul medicinal în 2017, acesta era încă ilegal în Portugalia.

Fiica ei în vârstă de 10 ani suferea de episoade epileptice de până la patru ori pe zi – unele durând 20 de minute – în timp ce cele 16 pastile zilnice pe care le lua erau ineficiente împotriva sindromului Dravet.

Motta a decis să îi dea fiicei sale picături de extract de canabis, iar în timp, crizele fetei au devenit mai puțin frecvente.

Adolescenta continuă să ia două pastile împreună cu două picături de canabis – una dimineața și una seara – și episoadele apar doar “la fiecare cincisprezece zile, timp de aproximativ două minute”.

“Canabisul medicinal i-a schimbat viața”, a declarat Motta, pentru Euronews.

Canabisul medicinal a fost aprobat în 2018 și reglementat în 2019 în Portugalia. Medicamentele, preparatele și substanțele pe bază de plantă de canabis în “scopuri medicinale” sunt legale.

Motta – care este cofondatoarea Mothers for Cannabis, o asociație creată pentru a-i îndruma pe părinții copiilor cu boli netratabile – continuă să încalce legea și astăzi: forma de canabis pe care i-o oferă fiicei sale nu este legală în Portugalia.

În timp ce zeci de companii farmaceutice și agricole au venit în țară după legalizarea canabisului medical, accesul rămâne extrem de restricționat pentru pacienții portughezi.

Singurul produs care se vinde în prezent în Portugalia este floarea de canabis a producătorului canadian Tilray, care conține 18% THC – principalul constituent psihoactiv al plantei.

Pacienții pot fie să fumeze mugurii, fie să îi încălzească cu un aparat și să inhaleze vaporii.

O cutie de 15 g costă 150 de euro – cu mult peste prețul pieței negre. În plus, floarea poate fi prescrisă numai pacienților care suferă de șapte afecțiuni specifice pentru care toate celelalte opțiuni “chimice” au fost nereușite.

Produsul nu este stocat de cei mai mari trei furnizori farmaceutici din țară, iar în 2023 s-au vândut puțin peste o mie de cutii de Tilray, echivalentul a 17 kg.

În același an, 11 tone de canabis medical au fost exportate din Portugalia de cele aproximativ 40 de companii înființate în țară, printre care Somai Pharmaceuticals.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Momente emoționante pe Anfield! Jurgen Klopp s-a despărțit de FC Liverpool cu o victorie

FC Liverpool a câştigat cu scorul de 2-0 în faţa lui Wolverhampton și a terminat pe poziția a treia în Premier League. La ultimul...

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...

Securicii au pus frișcă sintetică pe blatul electoral

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare e plină de ciudățenii. Pe lângă faptul că nu ni se spune nimic despre viziunea României privind...
Ultima oră
Pe aceeași temă