Polul nord magnetic al Pământului este în mișcare, iar oamenii de știință au actualizat poziția.
Polul nord magnetic al Pământului este în mișcare
În timp ce Polul Nord geografic este un punct fix, Polul nord magnetic se află într-o mișcare continuă datorită câmpului magnetic al Pământului, care este în continuă schimbare. Această mișcare a fost înregistrată de mai mulți ani și, deși este o mișcare constantă, a existat o perioadă de schimbări neobișnuite în viteza și direcția sa, notează CNN.
Pe parcursul deceniilor, Polul nord magnetic a înregistrat o accelerație semnificativă a mișcării sale. Dacă în trecut se mișca cu aproximativ 9,3 mile (15 km) pe an, începând din 1990, ritmul acestuia a crescut dramatic la aproximativ 34,2 mile (55 km) pe an, ceea ce a reprezentat un fenomen fără precedent.
După 2015, însă, mișcarea s-a diminuat treptat, ajungând la aproximativ 21,7 mile (35 km) pe an. Deși această încetinire a fost tot un fenomen inedit, cercetătorii nu pot explica complet cauzele acestor fluctuații neobișnuite ale câmpului magnetic.
CITEȘTE ȘI – Pentru prima oară în 160.000 de ani, o cometă ar putea fi vizibilă
Pentru a păstra acuratețea sistemelor de navigație, inclusiv GPS-ul, cercetătorii actualizează periodic Modelul Magnetic Mondial (WMM). Acesta este un model care prezice traiectoria Polului nord magnetic pe baza mișcărilor sale anterioare.
La fiecare 5 ani, acest model este revizuit și ajustat pentru a reflecta noile date, iar o actualizare recentă a fost realizată pe 17 decembrie. Deși majoritatea utilizatorilor de GPS nu vor simți vreo schimbare semnificativă în utilizarea de zi cu zi, companiile aeriene și forțele armate NATO vor trebui să își actualizeze sistemele de navigație pentru a reflecta noul model.
Spre deosebire de Polul Nord geografic, care reprezintă punctul fix în care se intersectează toate meridianele, Polul nord magnetic este punctul cel mai nordic al câmpului magnetic al Pământului, un câmp generat de fierul și nichelul aflat în topirea constantă în nucleul Pământului.
Aceasta protejează planeta de radiațiile solare și vânturile solare, însă din cauza mișcărilor din nucleu, câmpul magnetic nu este static. Descoperirea Polului nord magnetic a avut loc în 1831 de către exploratorul britanic Sir James Clark Ross, care l-a găsit în Canada, la aproximativ 1000 de mile (1609 km) sud de Polul Geografic Nord.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!