Polonia, Lituania, Letonia și Estonia au cerut Uniunii Europene să construiască o linie de apărare de-a lungul graniței blocului cu Rusia și Belarus pentru a proteja UE de amenințările militare și alte acțiuni dăunătoare din partea Moscovei, scrie agenția Reuters.
„Construirea unui sistem de infrastructură de apărare de-a lungul frontierei externe a UE cu Rusia și Belarus va rezolva nevoia urgentă de a proteja UE de amenințările militare și hibride”, se arată în scrisoarea liderilor acestor țări.
Propunerea va fi discutată în cadrul summitului UE care se va deschide joi la Bruxelles.
Amenințările hibride se referă la o combinație de mijloace militare și non-militare, precum și de mijloace sub acoperire sau la vedere, inclusiv dezinformarea, atacurile cibernetice, presiunea economică și transferul migranților peste granițele blocului comunitar.
Unii diplomați europeni au estimat costul construirii unei astfel de linii defensive de-a lungul graniței de 700 de kilometri cu Rusia și Belarus la aproximativ 2,5 miliarde de euro (2,67 miliarde de dolari).
Apelul pentru o linie de apărare terestră la granița de est a UE vine în completarea unei inițiative a Greciei și Poloniei de a crea un sistem de apărare aeriană după modelul Iron Dome din Israel, care ar coordona sistemele de apărare aeriană disparate ale UE.
Cehia, Polonia și cele trei state baltice vor ca UE să impună un embargo asupra cerealelor din Rusia și Belarus
Cehia, Polonia şi cele trei state baltice au cerut miercuri Uniunii Europene(UE) să impună un embargo asupra cerealelor provenind din Rusia şi Belarus, aliatul Moscovei, invocând invazia rusă în Ucraina, transmite AFP, potrivit agerpres.ro.
“Ca membri ai UE, considerăm că este imperativ să ne îndeplinim obligaţia morală de a bloca orice activitate care ar putea întări în mod potenţial” Rusia şi Belarus, au declarat miniştrii agriculturii polonez, ceh, lituanian, leton şi eston.
Într-o scrisoare comună, aceştia solicită Comisiei Europene să ia măsuri legale pentru “limitarea importurilor de cereale” din Rusia şi Belarus.
De asemenea, ei consideră “esenţial să se pună în aplicare măsuri pentru a împiedica intrarea pe piaţa UE a cerealelor potenţial furate din Ucraina “.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!