13.3 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăInternaționalPolonia insistă să ceară Germaniei despăgubiri de război

Polonia insistă să ceară Germaniei despăgubiri de război

Guvernul de la Varșovia insistă să ceară despăgubiri Germaniei pentru pagubele suferite de Polonia în cel de-al doilea Război Mondial.

Noul premier al Poloniei, Donald Tusk, a avut la Berlin o întrevedere cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz. ”Chestiunea reparaţiilor materiale, financiare şi morale nu a fost încheiată niciodată”, a susținut premierul Tusk după întâlnirea cu cancelarul Scholz.

Donald Tusk a fost președinte al Consiliului European între anii 2014 – 2019 iar din decembrie 2023 este premier al Poloniei, din partea Coaliției Civice. Înaintea lui Tusk fusese premier Mateusz Morawiecki, din partea Partidului Lege şi Justiţie (PiS). În octombrie 2022, guvernul PiS ceruse Germaniei peste 1.300 miliarde de euro, drept despăgubiri pentru pagubele produse Poloniei în cel de-al doilea Război Mondial.

La finalul lunii ianuarie 2024, ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, avusese o vizită în Polonia unde discutase, de asemenea, chestiunea eventualelor despăgubiri ale Germaniei pentru Polonia.

La data de 1 septembrie 1939, Germania nazistă a declanșat cel de-al doilea Război Mondial, invadând Polonia. Pe parcursul acestui război, Germania a înființat în Polonia odiosul lagăr de concentrare de la Auschwitz.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Liderii Coaliției lucrează la listele de la europarlamentare. Se caută independeți pentru Bruxelles și București

Liderii coaliției PSD-PNL negociază dur pentru listele europarlamentare, dar și funcția de primar general al Capitalei și cele care vor fi după alageri. O...

Volodimir Zelenski anunță că Ucraina a pierdut peste 31.000 de soldați în cei doi ani de război

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că 31.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în cei doi de la declanşarea...

Trafic intens pe DN1 Ploiești – Brașov. Se circulă în colană între stațiunile de pe Valea Prahovei

Centrul Infotrafic informează că în acest moment se circulă în condiţii de aglomeraţie pe DN 1 Ploieşti - Braşov, între staţiunile Predeal şi Buşteni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă