Tanczos Barna și-a motivat decizia prin faptul că până vineri a circulat, în mod neoficial, o variantă draft a strategiei forestiere la nivelul Uniunii Europene.
„Urmare a acestui fapt, Austria a iniţiat o scrisoare deschisă care a fost susţinută atât de Germania, cât şi de Finlanda, Franţa, Cehia, Estonia, Letonia, Ungaria, Slovacia, Polonia şi România. Am decis să ne alăturăm acestui demers pentru a solicita Comisiei o dezbatere punctuală pe mai multe teme care sunt esenţiale din punctul de vedere al României în cadrul acestei strategii, voi avea mâine (marţi – n.r.) o întâlnire bilaterală cu domnul comisar, vom discuta inclusiv acest aspect, cât şi aspectele legate de tot ce înseamnă exploatare forestieră, tot ce înseamnă protecţia biodiversităţii, tot ce înseamnă infringement pe păduri din punctul de vedere al României şi pentru a susţine demersurile Comisiei de aprobare a unei strategii europene, astfel încât această strategie să aducă beneficii în primul rând mediului, în al doilea rând statelor membre care îşi vor asuma un rol esenţial în implementarea strategiei”, a declarat, luni, ministrul Mediului.
Potrivit lui Tanczos Barna, ţintele vizează plantarea a trei miliarde de arbori la nivelul ţărilor Uniunii Europene, planificare şi monitorizare la nivel european, un Plan strategic pentru 10, 30 şi 50 de ani la nivelul Uniunii, astfel încât pădurile Europei să devină păduri „de absorbare netă a dioxidului de carbon”, precum şi definirea tipurilor de păduri.
Ministrul Mediului susține că România este prima ţară europeană a decis monitorizarea şi protecţia pădurile virgine.
„Trebuie ştiut faptul că la nivelul Uniunii Europene vor fi patru ţări care vor duce greul acestei monitorizări şi acestei protecţii de păduri bătrâne şi primare, aşa cum până acum ele au fost definite: România, Bulgaria, Finlanda şi Suedia. Deci majoritatea pădurilor mai bătrâne de 100 de ani se vor concentra în câteva state membre şi de acea interesul României este ca această strategie forestieră, dincolo de obligaţii, să stabilească şi condiţiile de finanţare şi sprijinul de care vor beneficia statele membre în momentul în care îşi asumă aceste ţinte extrem de ambiţioase”, a adăugat Tanczos Barna, citat de News.ro.
El susține că la nivel european nu există prevederi clare în ceea ce priveşte finanţarea pentru strategia de protecţie a zonelor forestiere. El a explicat decizia României de a susţine iniţiativa Austriei privind dezbateri pe tema strategiei forestiere prin faptul că ţara noastră are o suprafaţă totală de peste 3 milioane de hectare de teren care beneficiază de diverse niveluri de protecţie, iar din această suprafaţă 270.000 de hectare este proprietate privată. Austria, țara inițiatoare a scrisorii, este țara cu cele mai mari investiții în exploatarea sectorului forestier din România.
Ministrul a arătat că „o strategie forestieră europeană este necesară” şi este nevoie de „definiţii foarte clare” în ceea ce priveşte tipurile de păduri, pentru ca fiecare stat membru să ştie cum să procedeze, dar este nevoie şi de o strategie de finanţare.