7.7 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăPoliticăFără precedent în istoria post-decembristă: Susținătorii lui Cîțu din Parlament blochează moțiunea...

Fără precedent în istoria post-decembristă: Susținătorii lui Cîțu din Parlament blochează moțiunea de cenzură!

Situație fără precedent în Parlamentul României. O parte dintre liberali, din tabăra susținătoare a lui Florin Cîțu, au reușit ieri să blocheze printr-o stratagemă procedurală calendarul moțiunii de cenzură inițiată de USR PLUS și AUR. Miza acestora este să împingă ajungerea moțiunii în plen, după data Congresului PNL din 25 septembrie.

Ședința Birourilor Permanente ale celor două Camere se va relua după ce desfășurarea acesteia s-a transformat într-un fiasco.

Înaintea şedinţei, PNL a depus un document prin care a a contestat autenticitatea semnăturilor pentru moţiune. Liberalii susţineau că mai multe semnături nu sunt prezentate în original, ci fotocopiate / scanate neîndeplinind cerinţa de semnătură olografă în original în dreptul numelui – prenumelui initiatorului.

Pentru a contracara acțiunea anunțată de liberali, toți parlamentarii AUR, în frunte cu George Simion, au fost însă prezenți pe holul Parlamentului și au dat declarații presei, spunând că sunt gata oricând să confirme validitatea semnăturii lor de pe moțiunea de cenzură. Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, ceruse Birourilor Permanente Reunite ale Parlamentului acordarea unui termen de două săptămâni pentru verificarea semnăturilor de pe moțiunea de cenzură depusă de senatori și deputați USR PLUS și AUR.

Ludovic Orban a spus însă că propunerea lui Fenechiu excede prevederile constituționale și regulamentare, pentru că cenzurează dreptul unui parlamentar de a iniția o moțiune de cenzură. El a spus că nu a votat această propunere care excede cadrul constituțional. „Un interes politic de moment nu mă poate determina să mă situez în afara Costituției și a legilor țării. Nu voi putea niciodată să votez o propunere care iese din cadrul constituțional”, a spus el.

„Nu s-a întrunit majoritatea celor prezenţi. Propunerea nu a trecut. După ce nu a fost adoptată propunerea alţi colegi din PNL au plecat din sala de şedinţă, am rămas fără cvorum şi nu am discutat punctul 3, prezentarea în Birourile permanente reunite a moţiunii de cenzură”, a mai spus Orban.

Senatorul PNL Alina Gorghiu l-a atacat imediat pe Orban pentru acest vot și a spus că președintele liberalilor, „ține trena USR – AUR”.

„Abuz constituțional”

Liderul deputaților USR PLUS, Ionuț Moșteanu, a acuzat decizia conducerii Parlamentului catalogând-o ca un „abuz fără precedent”. „Am asistat la un abuz constituțional fără precedent. Este prima dată în 31 de ani când parlamentarilor li se refuză dreptul la a depune moțiune de cenzură. Cei de la PSD și PNL au boicotat această ședință, pentru a nu permite desfășurarea calendarului de citire și dezbatere și vot a moțiunii. Am văzut în Parlamentul ăsta niște zile negre acum mulți ani de zile, când Dragnea făcea absolut tot ce voia și n-avea niciun pic de respect pentru Constituție sau regulamente. Ce s-a întâmplat astăzi, din păcate se înscrie în același capitol. PSD și PNL refuză dreptul parlamentarilor să depună o moțiune”, a spus Moșteanu. USR PLUS a convocat o ședință de urgență a conducerii partidului, care a început însă după închiderea ediției.

La rândul său, fostul ministru al justiției, Stelian Ion, a criticat în termeni duri performanțele lui Florin Cîțu, pe care l-a catalogat drept un lider slab. El a adăugat că l-a observat pe premier cum „în momente-cheie” dă telefoane şi aşteaptă „lumină” din altă parte.

Premierul Florin Cîţu este un pseudo-lider, nu este un lider, este un conducător foarte slab. E problema celor din PNL ce conducător îşi aleg, nu ne interesează pe noi, dar când vorbim de Guvernul României este clar că nu-i aparţin toate deciziile şi stă mai mult pe telefon să se consulte. Cu cine se consultă ar trebui să îl întrebaţi pe domnia sa, dar am observat că nu are autonomie, aşteaptă tot timpul indicaţii preţioase de la alţii şi este un lider foarte slab„. STELIAN ION, FOST MINISTRU AL JUSTIȚIEI

Cîțu, chemat la Cotroceni


Premierul Florin Cîțu a fost chemat însă la Palatul Cotroceni pentru o întrevedere cu președintele Klaus Iohannis, care a durat aproximativ o oră, fără ca cei doi să facă declarații.

Ludovic Orban a declarat, la rândul său, că este în comunicare cu preşedintele Klaus Iohannis, însă nu a precizat dacă a discutat cu şeful statului în ultimele zile pe tema conflictului din coaliţie. „Ştiţi foarte bine că sunt în comunicare cu preşedintele României, dar ceea ce discutăm între patru ochi, nu pot să fac public”, a afirmat Orban. Legat de întâlnirea pe care preşedintele Klaus Iohannis a avut-o luni cu premierul Florin Cîţu, Orban a spus că trebuie întrebaţi cei doi care au fost discuţiile. „Cred că că dacă doriţi să aflaţi ceva de la întâlnirea preşedintelui României şi a prim-ministrului va trebui să întrebaţi fie pe preşedintele României, fie pe primul ministru”, a spus Orban.

Citește și: Miniștrii USR PLUS demisionează: „Așa nu se mai poate!”

Cele mai citite

Critici la adresa organizatorilor Australian Open după acordarea unui wildcard Simonei Halep

Decizia de a-i permite româncei să joace în calificările turneului din 2025 a generat controverse, cu fanii împărțiți între nemulțumire și recunoștință. Organizatorii Australian Open...

Guvernul aprobă o investiție de 410 milioane lei pentru Uzina Mecanică Cugir: linii moderne de producție a muniției NATO

Proiectul are o durată de execuție de 36 de luni, plus 12 luni pentru notificarea și remedierea eventualelor defecte Guvernul a dat undă verde unei...

Generația Z: Factor cheie pentru viitorul inteligenței artificiale până în 2030

Generația Z va reprezenta 30% din forța de muncă globală până în 2030 și este de așteptat să joace un rol important în adoptarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă