Pesediștii colectează în continuare semnături pentru demiterea primarului sectorului 1, Clotilde Armand, iar Gabriela Firea devine coordonatorul campaniei de strângere de semnături. Instanța a respins însă săptămâna trecută cererea de suspendare a stării de alertă din S1.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că social-democraţii au adunat peste 17.000 de semnături, iar ulterior s-a corectat spunând că, de fapt, se apropie de 20.000.
„Mai mult, ne apropiem de 20.000 de semnături, am făcut solicitări pentru corturi, s-a implicat şi doamna Gabriela Firea, şi, ca şi coordonare, de săptămâna viitoare va coordona absolut toată acţiunea. Plus această implicare, prin care eu am întins o mână către toate partidele politice, pentru că nu a fost viciat rezultatul numai al PSD, au fost viciate toate rezultatele. Le amintesc celor de la PMP că pentru 2.000 de voturi nu au intrat în Parlament. Dacă nu se face dreptate acum la Sectorul 1, lumea nu va mai veni să voteze. Nu poţi, în continuare, să împarţi actul de justiţie cu dublă măsură. Este evident ce s-a întâmplat la Sectorul 1″, a declarat Ciolacu. De altfel, din partea PMP, Robert Turcescu a semnat deja inițiativa.
PSD cere ajutor
Pesedistul a spus însă că a transmis o propunere de acord către toţi liderii politici ai partidelor participante la alegerile locale din Sectorul 1 pentru a se alătura demersului.
„Eu astăzi am trimis un acord, un draft, o propunere de acord, la toţi liderii de partide care au participat la alegerile de la Sectorul 1, să avem o colaborare cu toţii, atât ca reprezentare juridică, cât şi să ne strângem semnăturile pentru a face referendumul”, a afirmat Ciolacu, duminică, într-o emisiune televizată.
În realitate, PSD se află destul de departe de obiectivul pe care și l-a propus, ținând cont că, potrivit Codului Administrativ, „organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puţin 25% dintre locuitorii cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral cu domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială”.
Potrivit Registrului Electoral din anul 2020, numărul alegătorilor înscriși în sectorul 1 era de 213.487. Astfel, PSD ar avea nevoie de peste 53.000 de semnături valide pentru a putea iniția demersul de organizare a referendumului.
„Referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei, oraşului sau municipiului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivităţii locale sau a neexercitării atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului”, se mai precizează în Codul administrativ.
Dacă PSD va reuși însă să strângă cele peste 53.000 de semnături necesare, tot cetățenii trebuie să decidă, în majoritate, dacă vor demiterea primarului, prin referendum. În acest punct, opoziția va avea încă un prag. Potrivit legii privind organizarea și desfășurarea referendumului, acesta este valabil dacă la el participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Astfel, peste 64.000 de persoane trebuie să participe la vot, iar jumătate dintre acestea să voteze pentru demiterea lui Clotilde Armand astfel încât primarul sectorului 1 să fie demis. La alegerile din septembrie 2020, au mers la urne 90.986 de persoane, iar dintre acestea, 36.455 au votat pentru Armand.
Citește și: Prefectul a decis că starea de alertă în sectorul 1 nu se prelungește