Aflat la New York la Adunarea Generală a ONU, președintele Klaus Iohannis a anunțat că va participa la Congresul PNL de sâmbătă și a transmis un mesaj de susținere pentru premierul Cîțu. Liberalii continuă organizarea Congresului cu 5.000 de delegați, în condițiile în care Capitala a intrat miercuri în scenariul roșu, după creșterea numărului de cazuri de infectări cu COVID-19.
Șeful statului a arătat într-o discuție cu jurnaliștii care l-au însoțit la New York la Adunarea Generală a ONU, că aceasta se va tranşa după congresele PNL şi USR PLUS. Iohannis nu crede într-o eventuală demitere a Guvernului după cele două congrese şi consideră că premierul Florin Cîţu poate conduce Executivul până la următoarele alegeri.
„Îl încurajez pe Florin să continue şi să nu se teamă şi pe liberali să rămână la guvernare. (…) Florin Cîţu nu are motive să demisioneze sau să fie demis”, a spus Iohannis, citat de Agerpres.
Klaus Iohannis a mai afirmat că întotdeauna au existat curente diverse în PNL care s-au tranşat după alegerile interne, fie prin alinierea în spatele câştigătorului, fie prin trecerea la un alt partid, context în care a dat exemplul fostului lider liberal, Călin Popescu-Tăriceanu. Şeful statului a afirmat că mai are discuţii cu preşedintele PNL, Ludovic Orban. „Dar cine mai înţelege reacţiile lui Ludovic”, a adăugat Iohannis cu privire la declaraţiile recente ale liderului PNL la adresa sa.
„Ce e mai important? Să asigurăm României un Guvern cu o majoritate parlamentară coerentă, care are un program de guvernare, sau să fim orgolioşi şi să nu acceptăm astfel de condiţii? Problema e simplă. Dacă vrem să refacem coaliţia trebuie să ne aşezăm la masă şi să ajungem la o înţelegere cu USR PLUS ţinând cont de poziţiile părţilor. Cîţu mai poate fi premier doar cu sprijinul PSD, ceea ce ar fi o catastrofă, şi pentru PNL, şi pentru România”. LUDOVIC ORBAN, PREȘEDINTE PNL
Declarație criticabilă
Eurodeputatul USR PLUS Dragoş Tudorache a reacționat, într-o conferinţă de presă susţinută la Iaşi, spunând că din postura în care se află, cea de preşedinte al statului, Iohannis are datoria de a fi neutru politic şi nu ar trebui să îşi exprime preferinţele înaintea congresului în care liberalii îşi aleg noul şef de partid.
„Mi se pare că preşedintele îşi iese puţin din rolul constituţional şi instituţional prin faptul că, cu două-trei zile înainte de congres, dă acest mesaj, mesaj care acum în mod expres nu exista. Până în acest moment, domnul Iohannis nu s-a exprimat vreodată cu privire la o preferinţă sau alta în această luptă internă din congres. Iată că o face însă înainte cu două zile de congres. Îi las pe membrii PNL să interpreteze acest lucru. Din punctul meu de vedere, repet, preşedintele Iohannis are o datorie de neutralitate politică din postura în care se află”, a răspuns eurodeputatul USR PLUS.
El a precizat că Klaus Iohannis „avea o datorie, tot prin prisma acestei posturi constituţionale, să intervină în această criză şi să încerce să găsească soluţii” împreună cu USR PLUS, despre care a spus că era deschis la dialog.
Potrivit articolului 80 (2), „preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”.
La articolul 84 (1), „în timpul mandatului, Preşedintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nici o altă funcţie publică sau privată”.
Societatea civilă cere PNL să renunțe la Congres
ONG-ul Geeks For Democracy cere PNL într-o scrisoare deschisă să renunțe la organizarea congresului la care ar trebui să participe fizic 5.000 de delegați, în condițiile creșterii accelerate a cazurilor de infectări cu COVID-19.
„Societatea civilă a luat act cu îngrijorare despre faptul că, la congresul Partidului Național Liberal programat a avea loc la ROMEXPO, în data de 25 septembrie 2021, s-au anunțat cel puțin 5.000 de participanți, în condițiile în care, în data de 21.09.2021, s-au anunțat 6789 de cazuri de infectări noi cu virusul SARS-CoV2. Conform datelor oficiale, la data de 21.09.2021, rata de infectare la nivel național este de 2,06 ‰, iar, la nivelul capitalei, de 2,91‰, iar 990 persoane se află internate la ATI. În prezent, spitalele de profil din principalele orașe au anunțat că nu mai sunt locuri libere la terapie intensivă. Cu toate acestea, partidul aflat la guvernare insistă în organizarea congresului pentru alegerea președintelui, congres cu participare fizică, într-un spațiu închis”, a transmis organizația.
Miercuri, România a ajuns la 7.045 de cazuri de infectări cu COVID-19, 1.037 de persoane la ATI, dintre care 18 sunt copii și 130 de decese.
Citește și: Cîțu caută vinovați pentru creșterea numărului de cazuri de COVID-19