-0.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăPoliticăCCR poate decide soarta Guvernului Cîțu. Magistrații se pronunță asupra moțiunii de...

CCR poate decide soarta Guvernului Cîțu. Magistrații se pronunță asupra moțiunii de cenzură

CCR poate decide soarta Guvernului Cîțu. Magistrații Curții Constituționale se pronunță, marți, asupra moțiunii de cenzură depusă de USR PLUS. În funcție de decizia lor, magistrații ar rezolva sau ar complica criza politică.

Curtea Constituțională discută sesizarea trimisă de premierul Cîțu asupra moțiunii de cenzură inițiată de USR PLUS și susținută de AUR împotriva lui. USR PLUS vrea să rămână la guvernare alături de PNL și UDMR, dar cu un alt premier, nu cu Florin Cîțu.

Oficial, CCR decide astăzi dacă există un conflict juridic între Parlament şi guvernul Cîțu în chestiunea moţiunii de cenzură formulată de USR PLUS. Moțiunea este susținută și de parlamentarii AUR.

Sesizarea de neconstituționalitate a fost transmisă la CCR de către Guvern.

CCR poate decide soarta Guvernului Cîțu

Dacă magistrații CCR resping sesizarea Guvernului, moțiunea de cenzură va fi votată în plenul Parlamentului. Dacă se ajunge la acel vot, soarta guvernului Cîțu este pe muchie de cuțit. Un vot al PSD în favoarea moțiunii, alături de voturile de la USR PLUS și AUR, ar produce căderea Guvernului. După cum declara, ieri, Ludovic Orban, Florin Cîțu va mai fi premier doar  „la mila PSD”, adică doar prin bunăvoința acestui partid.

Singurul motiv pentru care USR PLUS a inițiat moțiunea de cenzură este schimbarea lui Florin Cîțu din funcția de premier. USR PLUS nu contestă dreptul PNL de a numi premierul și vrea în continuare să facă parte dintr-o Coaliție de guvernare formată din PNL, USR PLUS și UDMR. Într-o asemenea situație, PSD tot nu va fi la guvernare. Deci pentru PSD nu este avantajos să voteze moțiunea de cenzură formulată de USR PLUS. Votul PSD va influența doar soarta lui Florin Cîțu – adică dacă el rămâne sau nu șef de Guvern.

“Florin Cîţu nu înţelege un lucru. Nu va mai fi prim-ministru sau, dacă va rămâne prim-ministru, va rămâne numai din mila PSD. Iar să rămâi prim-ministru din mila PSD înseamnă să-ţi baţi joc de toţi simpatizanţii PNL”, susținea, ieri, Ludovic Orban, fostul președinte al PNL.

Cealaltă variantă intervine dacă magistrații CCR decid, astăzi, că sesizarea primită de la Guvern asupra moțiunii de cenzură este justificată. O asemenea decizie ar însemna că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern. În sesizare, Guvernul reclamă o conduită „neconstituţională, deopotrivă neloială şi abuzivă, faţă de autoritatea executivă”. Această conduită ar fi avut-o parlamentarii care au introdus moțiunea de cenzură.

Premierul cere demisia președinților ambelor Camere

„Rămân la opinia mea. Dacă cei de la Curte ne dau dreptate, preşedinţii celor două Camere, Camera Deputaţilor şi Senat, ar trebui să plece acasă pentru că au viciat şi au susţinut o procedură viciată de a da jos un Guvern, Guvernul României, într-o situaţie complicată”, declara, ieri, premierul Florin Cîțu.

“Mai mult, aş vrea să văd – acum nu ştiu, vom vedea mâine, vom vedea cum cei de la USR vor explica cum ei, care întotdeauna ne spun de Justiţie, cum trebuie să respectăm legile, ar fi susţinut, dacă este aşa, o procedură viciată”, mai spunea, ieri, șeful Executivului.

Președintele Senatului este Anca Dragu (USR PLUS). Ea a spus că va renunța la această funcție doar dacă USR PLUS intră în opoziție.

Președintele Camerei Deputaților este Ludovic Orban. El și-a scris demisia din această funcție, dar demisia a fost depusă la cabinetul președintelui PNL, Florin Cîțu, nu la Camera Deputaților. Din acest motiv, Cîțu este cel care decide, practic, schimbarea sau nu a lui Orban din fruntea Camerei Deputaților.

Întrebat asupra acestui aspect, premierul a răspuns că o demisie este un gest unilateral. Cu alte cuvinte, Cîțu nu va împiedica demisia lui Orban.

În toată această chestiune complicată din punct de vedere politic și juridic, premierul Cîțu insistă să pară sigur pe el.

„Noi ne vedem de guvernare în continuare. Programul de guvernare merge mai departe. Este acelaşi program de guvernare pe care l-am avut până acum, aceleaşi proiecte pe care le accelerăm, nu se schimbă nimic din punctul nostru de vedere. Românii au nevoie de guvernare”, a declarat, ieri, șeful Executivului.

Cîțu susține că demiterea lui ar afecta PNRR

Florin Cîțu sugerează și că menținerea lui ca prim-ministru este necesară pentru ca România să beneficieze de PNRR.

“Avem proiecte care sunt în derulare. Cine doreşte astăzi o criză politică în care să începem noi negocieri, când astăzi semnăm PNRR, un lucru fantastic pentru români, 29,2 miliarde de euro, să luăm de la capăt negocierile? Eu am încredere că la USR până la urmă va câştiga raţiunea şi vor înţelege că lângă PSD şi lângă AUR nu au ce câştiga”, spune Florin Cîțu.

Amintim că chiar unii oficiali guvernamentali au îndoieli privind elaborarea PNRR.

“Nu va mai fi prim-ministru sau, dacă va rămâne prim-ministru, va rămâne numai din mila PSD. Iar să rămâi prim-ministru din mila PSD înseamnă să-ţi baţi joc de toţi simpatizanţii PNL”

Ludovic Orban,

Fost președinte PNL

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Senatorii și deputații, convocați luni pentru alegerea președinților Camerelor: Pas decisiv înaintea formării noului Guvern

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, imediat după finalizarea alegerilor în Parlament, va face o nominalizare pentru funcția de prim-ministru Parlamentarii României au fost convocați...

Marcel Ciolacu, despre Radu Marinescu, propus ministru al Justiției: Un avocat cu multă experiență

Întrebat dacă știe că Marinescu a reprezentat un om de afaceri controversat, Ciolacu a recunoscut că nu a urmărit activitatea sa profesională Președintele PSD, Marcel...

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...
Ultima oră
Pe aceeași temă