Dat fiind că, din luna mai încoace, plouă aproape în fiecare zi, șoferii nu se mai înghesuie să-și spele mașinile. În Capitală, la spălătoriile auto de pe lângă marile bulevarde, unde de regulă se formau cozi cu timpi de așteptare de o oră sau mai mult, acum sunt câte două-trei mașini la spălat. În loc de profit, patronii s-au ales cu pagube în această vară. Mulți au renunțat să mai facă angajări pentru moment, iar alții au disponibilizat o parte din muncitorii sezonieri. „În afară de investiția propriu-zisă, am plătit o mulțime de taxe și autorizații ca să-mi deschid spălătoria, în primăvară. Am sperat că-mi voi recupera o parte din bani în timpul verii, dar a plouat tot timpul, așa că lumea nu vine să-și spele mașinile. Nu știu cum ne vom descurca financiar în continuare“, ne-a declarat Vasile Dumbravă, patronul unei spălătorii din Prelungirea Ghencea.
În timpul unei veri normale, majoritatea șoferilor merg la o spălătorie auto o dată pe săptămână. Întrucât numai în Capitală sunt aproximativ 1,3 milioane de autoturisme, afacerile cu spălătorii au înflorit în ultimii ani. Acum, însă, ploaia le-a dat o pauză prelungită.
Șeful ASSAI: Ploile au favorizat accidentele
Dacă spălătoriile auto sunt goale, service-urile sunt mai solicitate decât în mod obișnuit, ne-a declarat Dan Barbu, președintele Asociației Societăților de Service Auto Independente. „Ploaia a favorizat accidentele în ultimele luni, astfel că service-urile sunt foarte solicitate. În schimb, spălătoriile auto vor avea un an foarte prost. Când plouă, nimeni nu spală mașina“, a spus șeful ASSAI. El a adăugat că, în ultimele luni, condițiile meteo au pus mari probleme în privința siguranței circulației, cu atât mai mult cu cât în multe zone din țară au fost inundații și viituri.
Voucherele de vacanță au salvat sezonul pe litoral
Vremea nefavorabilă a adus în ușor declin și afacerile hotelierilor și proprietarilor de restaurante de la mare, astfel că aceștia nu s-au mai grăbit să umfle prețurile peste măsură în plin sezon. Deși a plouat foarte mult și pe litoral, situația nu este însă disperată, întrucât stațiunile au fost pline cu bugetarii care au venit cu vouchere de vacanță. În acest moment, numărul turiștilor este cu doar 10% mai mic decât în alți ani, spun reprezentanții hotelierilor. Tichetele de vacanță, în valoare de 1.450 lei, sunt distribuite tuturor funcţionarilor publici. Aproape toate hotelurile de pe litoral primesc tichete prin intermediul tour-operatorilor. Cele mai solicitate sunt unitățile de cazare de 3 şi 4 stele. Mulți bugetari s-au întors însă nemulțumiți din vacanța la mare, după ce au constatat că hotelurile pe care și le aleseseră erau într-o stare deplorabilă.
Vor cădea precipitații și în luna august
Autoritatea Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat prognoza pentru lunile august și septembrie. Potrivit specialiștilor ANM, vremea va fi caldă în luna august, însă în continuare ploioasă, iar valorile termice nu vor depăși pragul de disconfort.
Potrivit prognozei, instabilitatea atmosferică se va menține în cea mai mare parte a țării. Astfel, vor fi perioade de timp cu înnorări temporar accentuate, averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Instabilitatea se va manifesta preponderent în zonele de deal şi munte, local în sud şi est, şi pe spaţii mai mici în restul teritoriului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 20 l/mp şi, izolat, 40-50 l/mp. De asemenea, vor fi condiţii de grindină.
România va intra în ultima lună de vară fără să fi trecut prin caniculă. În august, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 24 şi 33 de grade, cu cele mai ridicate valori în Câmpia de Vest. Valorile minime se vor situa între 14 şi 23 de grade. Pe suprafeţe restrânse se va forma ceaţă.
Cea mai ploioasă vară din ultimii 8 ani
Primele două luni ale acestei veri au fost cele mai ploioase din ultimii opt ani, fără nicio zi de caniculă, au anunțat meteorologii. În lunile iunie şi iulie, aproape că nu a fost o zi în care să nu plouă în România, iar meteorologii spun că vara aceasta este una atipică pentru toată emisfera nordică, fără zile caniculare.
În schimb, țări din Europa de Vest precum Marea Britanie, Belgia sau Olanda s-au confruntat cu temperaturi neobișnuit de ridicate și cu lipsa totală a precipitațiilor în ultimele două luni.
„Trebuie să încadrăm tot ce s-a întâmplat în România în contextul a tot ceea ce s-a întâmplat în emisfera nordică în această vară. Manifestările din lunile iunie şi iulie au fost total atipice. Au fost diferenţe foarte mari de vreme de la o zonă la alta, în Europa, cu precipitaţii foarte multe în unele ţări, în timp ce în altele au fost valuri de căldură foarte mare. Din cauza acestor fluctuaţii atipice, şi prognozele pe termen lung sunt foarte greu de estimat. În acest context, dacă locuitorii din Europa de Nord şi de Nord-Vest şi o parte din Europa Centrală s-au confruntat cu secetă puternică, în partea de sud-est şi central-sudică a continentului a dominat un câmp de presiune atmosferică scăzută, iar ploile au fost bogate, generate de manifestări de instabilitate atmosferică“, a declarat meteorologul Teodora Cumpănaşu, citată de Mediafax.
Totuşi, există zone în România unde precipitaţiile au fost foarte scăzute. „Chiar dacă pare greu de crezut, în contextul în care în aproape toată ţara a plouat foarte mult în primele două luni de vară, există zone din Bărăgan şi mai ales din Dobrogea unde ploile au fost puţine şi insuficiente pentru agricultură“, a spus Teodora Cumpănaşu. Meteorologul reaminteşte că, până în prezent, nu s-a înregistrat niciun episod de caniculă. „Regimul termic din lunile iunie şi iulie a fost însă unul normal şi trebuie să ne bucurăm că nu am avut caniculă. În ultimii 8 ani nu a mai fost o vară atât de ploioasă“, a conchis meteorologul ANM.