7.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăȘtiințăPlantă extraterestră descoperită de cercetători

Plantă extraterestră descoperită de cercetători

O fosilă rară descoperită în apropierea unui fost oraș fantomă din Utah, numită Othniophyton elongatum sau plantă extraterestră, continuă să uimească oamenii de știință, neavând legături cunoscute cu nici o familie de plante moderne sau dispărute.

Plantă extraterestră descoperită de cercetători

Această plantă, denumită sugestiv plantă extraterestră, a fost identificată inițial în 1969, când paleontologii au găsit frunze fosilizate în Formația Green River, o regiune care, acum 47 de milioane de ani, era un ecosistem complex de lacuri și vulcani activi.

CITEȘTE ȘI – Oamenii de știință spun că au descoperit apă lichidă pe Marte

Această nouă fosilă, care include o ramură cu frunze și fructe atașate, este o descoperire rară, deoarece astfel de componente sunt de obicei găsite separat.

Încercările echipei de a găsi o specie contemporană sau una fosilă care să semene cu această plantă, numită Othniophyton, au fost zadarnice.

Aceasta evidențiază dificultățile paleobotanicii, unde rămășițele limitate ale speciilor străvechi nu se potrivesc întotdeauna în clasificările existente, notează presa internațională.

O descoperire semnificativă a fost realizată cu ajutorul unei stații moderne de microscopie la Muzeul din Florida, care a permis examinarea în detaliu a fosilelor.

Aceasta a dezvăluit micro-impresii lăsate de semințe minuscule, un detaliu care a fost ignorat anterior din cauza echipamentelor mai puțin performante.

O trăsătură complet necunoscută la plantele moderne a ieșit la lumină: Othniophyton păstra staminele chiar și în timpul fructificării, un fenomen nemaivăzut în plantele actuale, unde staminele cad odată cu petalele după fertilizare.

Această particularitate indică faptul că planta reprezintă o linie evolutivă dispărută, posibil fără „rude apropiate” care să fi supraviețuit până în prezent.

Cu toate informațiile suplimentare obținute, Othniophyton rămâne o enigmă. Unele trăsături sugerează o legătură cu ordinul Caryophyllales, dar lipsa unei poziții clare în raport cu familiile de plante existente sugerează că această linie evolutivă s-a stins.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Bon fiscal tipărit doar la cererea clientului pentru plățile cu cardul. Președintele a promulgat legea

Președintele a semnat proiectul de lege care modifică obligația operatorilor economici de a emite bonuri fiscale tipărite pentru tranzacțiile cu carduri de credit sau...

Transformă orice cameră monotonă într-o încăpere plină de personalitate, cu ajutorul unei game variate de produse ușor de aplicat

O casă este mai frumoasă atunci când decorul interior reflectă personalitatea, gusturile și povestea celor care o locuiesc. Acum poți să transformi interioarele locuinței...
00:02:14

VIDEO. Avocatul lui Gisele Pelicot declară că aceasta este pregătită să facă față oricărui apel în procesul de viol

Gisele Pelicot „nu se teme” de un nou proces în cazul unui apel formulat de unul sau mai mulți condamnați din procesul violurilor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă