3.9 C
București
luni, 4 noiembrie 2024
AcasăSocialPilotul decedat la Strejnicu este Dan Ștefănescu, de la Iacării Acrobați

Pilotul decedat la Strejnicu este Dan Ștefănescu, de la Iacării Acrobați

Pilotul care a decedat, sâmbătă, după ce s-a prăbuşit cu avionul la Strejnicu, este Dan Ștefănescu, membru al grupului Iacării Acrobaţi, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare.
Bărbatul de 55 de ani pilota un avion privat de acrobaţie care s-a prăbuşit pe un câmp în apropierea aerodromului, conform g4media.ro.

Un avion de acrobaţie în care se afla doar pilotul s-a prăbuşit în comuna Târgşoru Vechi, sat Strejnicu.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, pilotul a decedat.

La faţa locului au fost mobilizate o autospecială de stingere, o autospecială de descarcerare şi două ambulanţe SMURD, dintre care una de terapie intensivă mobilă.

Pilotul decedat, iacărul Dan Ștefănescu, a fost cel care a pus bazele formației Iacării Acrobați în anul 2006

Ioan Postolache (52 de ani), pilot instructor de zbor, Dan Ştefănescu (49 de ani), pilot comandant pe Boeing 737 în cadrul companiei Tarom, şi Dan Conderman (47 de ani), pilot instructor Boeing 737 la compania Blue Air, au înfiinţat în urmă cu 16 ani formaţia „Iacării Acrobaţi” şi de atunci, an de an, organizează adevărate spectacole pe cer, la manşa unor aeronave româneşti fabricate la Bacău, Yak – 52.

Deşi fiecare dintre cei trei acrobaţi ai aerului are propria meserie, de pilot instructor sau de pilot de linie, pasiunea pentru avioane şi „haiducia” din tinereţe i-a determinat să-şi dorească mai mult decât un zbor cuminte. Se tot întâlneau frecvent prin diferite colţuri ale lumii, cum spun chiar ei, mâncau împreună, în aceeaşi zi, micul dejun în Europa şi prânzul prin Africa, se ştiau bine, îşi cunoşteau calităţile de pilot, dar nu se întâmplase încă legătura. Motivele erau multe, să faci o formaţie de zbor acrobatic necesita mai întâi bani, pentru aeronave în primul rând şi apoi pentru mentenanţa echipamentului de zbor, timp şi un aerodrom dispus pentru găzduire. Toate aceste neajunsuri au pălit însă în faţa pasiunii.

„Într-o dimineaţă, am văzut pe internet că se fac Yak-uri la Bacău” Nebunia asta frumoasă a început undeva în iarna anului 2005, povesteşte Dan Ştefănescu, în cartea “Iacării Acrobaţi. Aripi Româneşti”, scrisă de Maria Cristina Ţilică şi publicată de editura Curtea Veche Publishing. După ce a demisionat din cadrul Aeroclubului României, Ştefănescu a început să viseze la un avion de acrobaţie al lui, cu care să poată să zboare liber, fără constrângerile impuse unui pilot de linie, transmite adevarul.ro.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă