Contribuția la Pilonul II de pensii este reglementată prin lege și reprezintă un procent din salariul brut al fiecărui angajat. În prezent, aceasta este de 4,75% și face parte din contribuția individuală de asigurări sociale.
Fondurile acumulate la Pilonul II de pensii pot fi retrase de participanți doar la atingerea vârstei standard de pensionare, corespunzătoare pensiei de stat, fără posibilitatea retragerii anticipate.
După pensionare, persoanele care nu mai sunt angajate nu vor mai contribui la Pilonul II, însă au opțiunea de a amâna retragerea banilor.
În acest caz, fondurile rămase vor continua să fie administrate și investite, generând randamente suplimentare. Această posibilitate le oferă pensionarilor un avantaj, chiar dacă nu mai cotizează lunar.
Participanții au opțiunea de a amâna retragerea fondurilor
Când un participant încetează să obțină venituri salariale, nu i se mai rețin taxe și impozite, iar contribuțiile la Pilonul II sunt oprite.
Totuși, acesta poate decide să amâne retragerea fondurilor și să lase economiile să fie gestionate în continuare, conform celor spuse de Radu Crăciun, director general al BCR Pensii și președinte al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), într-un interviu pentru Ziarul Financiar.
Chiar și în absența unor noi contribuții, sumele deja acumulate continuă să fie investite pentru a spori economiile participanților.