Cererea de petrol este prognozată să crească ușor mai mult, decât se estimase, în special pentru măsurile economice recente, adoptate în Asia
Agenția Internațională pentru Energie (AIE) anticipează că piața mondială a petrolului va fi confortabil aprovizionată în 2025, chiar și în contextul în care OPEC+ a prelungit reducerile aprovizionării cu țiței, potrivit unui raport citat de Reuters.
În ciuda eforturilor grupului OPEC+, compus din Organizația Exportatoare de Petrol și aliați precum Rusia, de a începe creșterea producției în 2025, AIE indică o piață a contrariilor. Creșterea mai modestă a cererii din acest an, cauzată în mare parte de încetinirea economică din China, al doilea mare consumator mondial de petrol, reflectă impactul tranziției către vehicule electrice și al altor provocări economice.
Pentru 2025, AIE estimează o creștere a cererii globale de petrol cu 1,1 milioane de barili pe zi (bpd), revizuită în creștere, față de prognoza anterioară de 990.000 bpd. Creșterea se va concentra în principalele țări asiatice, susținută de măsuri recente de stimulare adoptate de China, care să relaxeze politica monetară, pentru prima dată în 14 ani.
În paralel, producția din țările non-OPEC+ este așteptată să crească cu 1,5 milioane bpd anul viitor, susținută de contribuțiile Statelor Unite, Canadei, Guyanei, Braziliei și Argentinei. Această ofertă din afara OPEC+ depășește ritmul estimat al cererii globale.
OPEC+ a decis să amâne creșterea producției de petrol până în 2025 și să extindă anularea reducerilor până la sfârșitul lui 2026. În ciuda acestor măsuri, AIE prognozează un excedent al ofertei globale de 950.000 bpd pentru anul viitor, care ar putea crește la 1,4 milioane bpd, dacă OPEC+ va relua planurile de anulare a reducerilor de producție.
Divergențele de opinie privind creșterea cererii rămân semnificative. AIE și-a redus prognoza de creștere a cererii globale pentru 2024 la 840.000 bpd, în timp ce OPEC estimează o creștere mai accelerată, de 1,61 milioane bpd. Diferențele provin, în principal, din perspectivele economice pentru China și ritmul tranziției globale către surse de energie mai curate.
Astfel, 2025 se anunță un an al echilibrului fragil pe piața petrolului, influențat de factori economici și geopolitici.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube