-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăInternaționalPiața mondială a petrolului, bine aprovizionată în 2025, conform AIE

Piața mondială a petrolului, bine aprovizionată în 2025, conform AIE

Cererea de petrol este prognozată să crească ușor mai mult, decât se estimase, în special pentru măsurile economice recente, adoptate în Asia

Agenția Internațională pentru Energie (AIE) anticipează că piața mondială a petrolului va fi confortabil aprovizionată în 2025, chiar și în contextul în care OPEC+ a prelungit reducerile aprovizionării cu țiței, potrivit unui raport citat de Reuters.

În ciuda eforturilor grupului OPEC+, compus din Organizația Exportatoare de Petrol și aliați precum Rusia, de a începe creșterea producției în 2025, AIE indică o piață a contrariilor. Creșterea mai modestă a cererii din acest an, cauzată în mare parte de încetinirea economică din China, al doilea mare consumator mondial de petrol, reflectă impactul tranziției către vehicule electrice și al altor provocări economice.

Pentru 2025, AIE estimează o creștere a cererii globale de petrol cu ​​1,1 milioane de barili pe zi (bpd), revizuită în creștere, față de prognoza anterioară de 990.000 bpd. Creșterea se va concentra în principalele țări asiatice, susținută de măsuri recente de stimulare adoptate de China, care să relaxeze politica monetară, pentru prima dată în 14 ani.

În paralel, producția din țările non-OPEC+ este așteptată să crească cu 1,5 milioane bpd anul viitor, susținută de contribuțiile Statelor Unite, Canadei, Guyanei, Braziliei și Argentinei. Această ofertă din afara OPEC+ depășește ritmul estimat al cererii globale.

OPEC+ a decis să amâne creșterea producției de petrol până în 2025 și să extindă anularea reducerilor până la sfârșitul lui 2026. În ciuda acestor măsuri, AIE prognozează un excedent al ofertei globale de 950.000 bpd pentru anul viitor, care ar putea crește la 1,4 milioane bpd, dacă OPEC+ va relua planurile de anulare a reducerilor de producție.

Divergențele de opinie privind creșterea cererii rămân semnificative. AIE și-a redus prognoza de creștere a cererii globale pentru 2024 la 840.000 bpd, în timp ce OPEC estimează o creștere mai accelerată, de 1,61 milioane bpd. Diferențele provin, în principal, din perspectivele economice pentru China și ritmul tranziției globale către surse de energie mai curate.

Astfel, 2025 se anunță un an al echilibrului fragil pe piața petrolului, influențat de factori economici și geopolitici.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Ambasadorul Rusiei la București, găsit în stare de inconștiență

Diplomatul, în vârstă de 65 de ani, care are mai multe probleme medicale, a fost transportat cu o ambulanţă SMURD la Spitalul Floreasca, din...

Program special pentru instalațiile de transport pe cablu din Sinaia, în prima zi a anului

Telegondola şi telecabina care transportă turiştii din Sinaia către pârtiile situate la cota 2000, vor fi puse în funcţiune mai târziu, decât în ​​zilele...

România, oficial în Spaţiul Schengen terestru: modificări majore la punctele de trecere a frontierei

Decizia marchează o etapă istorică pentru România și Bulgaria, care devin graniţe externe ale Spaţiului Schengen România şi Bulgaria au intrat, de la miezul nopţii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă