Antreprenorii care controlează afaceri medicale de zeci de milioane de lei, se uită permanent la extindere
Sistemul medical de stat, slab finanțat și dominat de scandaluri lasă loc pe piața medicală firmelor private, aflate într-o continuă dezvoltare.
Conform unui studiu al EY România, 7 din 10 români care solicită un serviciu medical într-o unitate privată, au nevoie de o consultație în regim ambulatoriu. În 10 ani, afacerile companiilor de pe piaţa serviciilor medicale private au crescut de cinci ori şi au ajuns la două miliarde de euro (10,3 miliarde de lei) în 2022, cel mai recent an pentru care există date publice, potrivit unei analize realizată de Ziarul Financiar, pe baza datelor transmise de Registrul Comerţului.
Oncologia, bolile de inimă, recuperarea medicală, imagistica sunt câteva dintre domeniile în care antreprenorii din domeniul medical, au anunţat deja planuri de investiţii.
„Provocarea mare este spitalul din Pipera, unde vom dezvolta mult oncologia şi chirurgia cardiacă. Echipele sunt aliniate şi avem toată infrastructura necesară“, a declarat medicul Ovidiu Palea, fondatorul grupului Nord.
Co-fondatorul Spitalului de Oftalmologie Infosan din Capitală, are în plan să deschidă, până la final de an, o Clinică de oftalmologie pentru copii, în zona Iancului- Vatra Luminoasă, o investiţie de un milion de euro, a anunțat și Călin Ciubotaru.
Medicul Ioan Stoian, fondatorul spitalului Royal Hospital din Capitală, are pe lista de investiţii extinderea unităţii medicale cu încă două etaje și echipamente noi.
„Poate că acest an vom reuşi să aducem şi un robot Da Vinci, cu care să operăm, pentru că avem chirurgi foarte buni atât pe chirurgia ginecologică, cât şi în urologie, domenii în care acest robot se pretează a fi utilizat cât mai eficient“, a spus medicul.
Planurile antreprenoarei Gabriella Bondoc urmăresc, în acest an, o nouă unitate în Craiova și, posibil, în Oradea.
Donna Medical Center din Bucureşti, un business nişat pe servicii medicale pentru femei, înfiinţat în 2011 de Elena Claudia Teodorescu, medic radiolog specializat în imagistica sânului, estimează pentru acest an afaceri de 7 milioane de euro, faţă de 5,5 mil. euro, anul trecut.
Alegerea clinicii medicale potrivite este o decizie importantă pentru sănătatea fiecăruia. Cei mai importanți factori pe care trebuie să-i luăm în calcul sunt acreditările și certificările clinicii, specializarea și experiența medicilor, dar și echipamentele și tehnologiile pe care clinica le utilizează.
Sistemul privat de sănătate din România contribuie cu aproximativ 20% la sistemul de sănătate, prin plățile directe pe care pacienții le fac pentru serviciile medicale solicitate, dar şi prin abonamentele medicale sau asigurările voluntare.
Piața abonamentelor medicale a înregistrat creșteri mari în ultimii ani, ajungând la o cotă de piață de 4,1% din piața serviciilor private de sănătate. Cea mai mare parte a abonamentelor medicale este suportată de către angajator, ca beneficiu extrasalarial.