Industria IT din România pierde din elanul de altădată, înregistrând o scădere a numărului de angajați la cei mai mari zece angajatori din sector
Companiile din IT, altădată cunoscute pentru salariile competitive și angajările frecvente, acum sunt cu frâna de mână trasă. În 2023, cei mai mari zece angajatori din sector aveau circa 25.700 de angajați, cu aproximativ 2.000 mai puțini decât în anul anterior.
Criza este alimentată de lipsa cererii pentru proiecte mari, ceea ce face ca firmele să fie mai puțin dispuse să angajeze începători, preferând să se concentreze pe seniori. Dragoş Gheban, managing partner, Catalyst Solutions compară situația actuală cu cea din 2020, când pandemia a încetinit semnificativ activitatea din IT. În 2021, sectorul și-a revenit, dar în prezent, oportunități pentru cei la început de drum sunt din nou limitate, în timp ce firmele se concentrează pe proiecte mai mici.
„Companiile nu mai iau la fel de multe proiecte ca altă dată, au angajaţi care aşteaptă proiecte noi şi atunci sunt mai puţin disponibile să angajeze juniori pe care să îi pregătească. Ultima dată am simţit asta în 2020, atunci când totul nu era foarte clar din punct de vedere al modului de lucru. 2021 a venit să compenseze cu volume de recrutare pentru acest segment. Acum în sector, oportunităţile pentru angajaţii entry-level au început să se reducă din nou” a spus Gheban pentru ziarulfinanciar.ro.
Industria locală de IT a crescut cu 12% în 2023 la 15,6 mld. euro, o frânare puternică faţă de avansul de 33% din 2022. Orice nouă reducere a facilităţilor fiscale va afecta foarte puternic acest sector. Tudor Manea, CEO eMAG a afirmat că „perspectivele eliminării complete a subvenţiilor pentru IT-işti şi impozitul progresiv sunt foarte sumbre” .