10.7 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăEconomiePetiție a Asociației Prosumatorilor și a Comunităților de Energie către Președintele Klaus...

Petiție a Asociației Prosumatorilor și a Comunităților de Energie către Președintele Klaus Iohhanis

Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE) a transmis Președintelui a doua petitie, prin care cere trimiterea spre reexaminare Parlamentului a legii 255/2024  votată în Camera Deputatilor, la data de 26 iunie 2024.

Luna trecută, plenul Parlamentului a adoptat o lege care obligă prosumatorii existenți și viitori care au instalații de cel puțin 10,8 kW să își monteze baterii echivalente cu 30% sau 50% din puterea instalației. Se mai prevedea că opbligația are termen de îndeplinire până la finalul anului 2027, cazul contrar ar însemna ca puterea evacuată sp scadă automat la 3kW.

APCE prezintă o serie de motive prin care să-l convingă pe Președintele Klaus Iohannis să nu promulge această lege. În plus, APCE solicită, având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, trimiterea spre  reexaminarea a Legii 255/2024.

Argumentele sunt:

  • Efectul retroactiv al legii: impunerea stocării și pentru sistemele existente/realizate în trecut. Legea 255/2024 este practic o anulare a măsurii de compensare cantitativă/financiară, contrar promisiunii inițiale potrivit căreia aceasta va rămâne în vigoare/neschimbată până în 2030. Se încalcă Legea 123/2012 a mecanismului compensării cantitative prin OUG 143 din 2021, care încurajează prosumatorii să injecteze în rețea cantități mari de energie electrică în rețelele de joasă tensiune.
  • Efecte contrare Programului guvernamental „Casa Verde”: Zeci de mii de beneficiari ai programului de ajutor de stat care și-au obținut Avizul Tehnic de Racordare la rețea în 2022 și 2023 nu pot modifica instalatiile existente timp de 6 ani conform normelor de instalare. Practic, termenul de 2027 pentru montajul acumulatoarelor nu se poate aplica la zeci de mii de beneficiari ai programului „Casa Verde”.
  • Expimare pe tot parcursul amendamentului aprobat care naste confuzie si neclaritate: La început se vorbește despre prosumatorii cu puteri cuprinse între 10,8 kW și 400 kW, dar imediat la punctul (9) se menționează că inclusiv prosumatorii cu puteri de peste 3 kW monofazic au obligația de a instala capacități de stocare. Acest alineat este neclar, creează confuzie și poate duce la interpretări eronate din partea ANRE sau a jucătorilor din piața de energie. Este anormal să se compare puterea unui sistem de stocare a energiei electrice cu      puterea totală a sistemului fotovoltaic. Când discutăm despre stocare, trebuie luată în considerare capacitatea de stocare. O instalație de stocare poate fi exploatată la diferite puteri. Astfel, orice raportare a capacității de stocare la puterea instalată (30% sau 50%) este neclară și poate duce la confuzii grave în interpretarea legii și în procesul de aplicare a ei.
  • Legea nu prevede o schemă de sprijin pentru prosumatori, care să fie și pentru schimbarea invertoarelor on grid cu hibrid și pentru instalații de stocare. Costurile de schimbare a invertorului și achiziționarea de acumulatori variază între 2000 și zeci de mii de euro în funcție de puterea instalată.
  • Ne-transparența decizională: Prin votarea unui amendament susținut de orice partid în câteva ore, fără consultarea părților, se încalcă grav: Recomandarea Rec 2001(19) a Comitetului de Miniștri ai CE către statele membre privind participarea cetățenilor la viața publică locală. Liniile directoare privind participarea civilă în luarea deciziilor politice, adoptate de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei pe 27 septembrie 2017 – Codul de bune practici pentru participarea civilă în procesul de luare a deciziilor (2009). Legea Transparenței Decizionale (Legea nr. 52/2003). Parteneriatul Public-Privat (Legea nr. 233/2016).
  • Programe cu finanțare guvernamentală sau europeană puse în pericol de stopare după inițierea lor: Dacă Legea 255/2024 va fi promulgată, există un risc major de blocaj pentru proiectele de producție a energiei electrice din surse regenerabile, aflate în diverse etape de implementare. Fie că discutăm despre investiții private sau publice, cu sau fără finanțare europeană sau guvernamentală, riscul de blocaj sau chiar de renunțare la aceste proiecte este major. Pierderile pentru sectorul privat și pentru bugetul de stat nu au fost anticipate și nu a fost prezentat un studiu de impact.
  • România un își permite să limiteze injecția de energie VERDE a sute de mii de prosumatori din 2027 încolo: Situația de facto cu consumuri mari si importuri diurne de energie demonstrează cat este de utila aceasta energie disipata local de prosumatori in rețelele de joasa tensiune in localități urbane. In plus, Romania încalcă TOATE tratatele si hotărârile Comisiei Europene privind tranziția spre o energie verde si nepoluanta adoptând aceasta lege.

Iustina Rusu
Iustina Rusuhttps://www.romanialibera.ro
Iustina Rusu, născută în iunie 2002, este o tânără jurnalistă și specialistă în comunicare din Iași, România. A absolvit Colegiul Național "Mihai Eminescu" din Iași și este studentă la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. Începând cu 1 iulie 2024, Iustina s-a alăturat echipei România Liberă, unde contribuie cu articole și reportaje săptămânale, precum și cu știri zilnice pe platforma online a publicației. Iustina are experiență în diverse roluri de jurnalism și PR, incluzând poziția de Coordonator PR la Asociația Studenților Jurnaliști din Iași (2023-2024), reporter la Cuzanet (2022-2023) și colaborator la newsletter-ul "Iașul Nostru" (2023-2024). De asemenea, colaborează cu NewsBox începând din octombrie 2023.
Cele mai citite

Virgil Guran(PNL): Chiar atât de proşti ne credeţi, că mergem să comandăm o manea?

Vicepreşedintele PNL Virgil Guran, lider al filialei liberale din Dâmboviţa, a declarat miercuri, la o întâlnire electorală la Târgovişte, că PNL nu a comandat...

Elena Lasconi dezvăluie ce le-ar cere lui Putin și lui Trump dacă s-ar vedea cu ei

Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale, a fost întrebată, miercuri seara, în emisiunea electorală „Alege ce urmează!“ de la Antena 1, ce ar...

Incendiu la Vălenii de Munte. Acoperișul unui lăcaș de cult a luat foc

Un incendiu a izbucnit miercuri seară la o casă de rugăciune din oraşul Vălenii de Munte, focul manifestându-se la nivelul acoperişului pe o suprafaţă...
Ultima oră
Pe aceeași temă