Peste şase milioane de azeri cu drept de vot sunt aşteptaţi să participe la alegerile prezidenţiale extraordinare care se desfăşoară miercuri în Azerbaidjan, a comunicat Ambasada Republicii Azerbaidjan în România într-un comunicat de presă, conform agerpres.ro.
Reprezentanţa diplomatică azeră precizează că este pentru prima dată în istoria Azerbaidjanului independent când alegerile acoperă întregul teritoriu al ţării.
”Ca urmare a măsurilor antiteroriste desfăşurate în septembrie 2023, Azerbaidjanul s-a remarcat din rândurile unor ţări precum Moldova, Georgia şi Ucraina, care s-au confruntat cu probleme similare după obţinerea independenţei, şi a reuşit să-şi restabilească integritatea teritorială”, se spune în comunicat, referire la preluarea controlului total asupra regiunii Nagorno Karabah, populată majoritar de etnici armeni, după mai mult de treizeci de ani de secesionism şi război.
Se aşteaptă ca la alegerile prezidenţiale să participe 6.354.556 de cetăţeni azeri cu drept de vot. Împreună cu toate minorităţile etnice care trăiesc pe teritoriul Azerbaidjanului, minoritatea naţională armeană are dreptul de a participa la alegeri, subliniază ambasada.
Conform sursei citate, în cadrul programului „Marea Întoarcere”, pentru prima dată în istorie, vor vota foşti strămutaţi intern care s-au întors la casele lor ancestrale din Hankendi, Şuşa, Lacin, Kelbadjar şi alte regiuni şi sate eliberate. Circa 23.000 de alegători îşi vor exercita drepturile constituţionale, indiferent de naţionalitate, la 26 de secţii de votare create în aceste zone.
Cetăţenii ţării care locuiesc în afara Azerbaidjanului sunt de asemenea aşteptaţi să participe activ la vot. Pentru ei au fost create secţii de votare în diverse ţări ale lumii, inclusiv în state europene, Franţa, Marea Britanie, Germania, Polonia, Cehia, Austria, Ungaria, România, Republica Moldova, precum şi în misiunile diplomatice ale Azerbaidjanului din alte ţări.
Armenia și Azerbaidjan fac schimb de prizonieri la graniță
Armenia și Azerbaidjan au făcut schimb de prizonieri de război, la granița lor, miercuri, într-un pas către normalizarea relațiilor lor, după ce Azerbaidjanul a realizat o lovitură decisivă în conflictul lor vechi de decenii, potrivit Reuters.
Azerbaidjanul a eliberat 32 de armeni, în timp ce Armenia i-a predat înapoi doi soldați pe care i-a reținut din aprilie.
De asemenea, agenția de presă rusă TASS a raportat miercuri că țările discutau despre retragerea trupelor de la granița lor comună, deși nu a fost luată nicio decizie.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!