Cei mai mulți turiști care și-au făcut vacanțele în stațiunile autohtone de la Marea Neagră până la jumătatea sezonului estival sunt din București, peste 36% din totalul celor care au ales litoralul românesc fiind din Capitală, arată datele colectate de Litoralulromanesc.ro, cel mai mare turoperator pe acest segment. La polul opus se situează județele Tulcea, Ialomița, Mehedinți și Sălaj, care, cumulat, nu adună nici două procente. Mai mult decât atât, locuitorii Capitalei sunt turiști recurenți, în condițiile în care unii dintre ei merg chiar și de 3-4 ori pe vară la mare, spre deosebire de cei din alte județe, care își organizează o singură deplasare pe sezon pe litoralul românesc.
Datele analizate în sezonul 2022 – 2023, pe un eșantion de peste 207.000 rezervări, evidențiază faptul că aproape 36% dintre turiștii care au ajuns în acest interval pe litoralul românesc provin din București.
Capitala conduce detașat clasamentul, următoarele două locuri din Top 3 fiind la mare distanță. Astfel, locul secund este ocupat de județul Prahova, cu 5,92% din totalul turiștilor veniți pe litoral, iar pe poziția a treia se află județul Cluj, cu 5,27% din total.
În continuare, Topul 10 al județelor din care vin la mare turiști este format din: Timiș (5,20%), Brașov (4,44%), Iași (4,30%), Argeș (2,75%), Bacău (2,14%), Dolj (2,14%) și Suceava (2,10%).
La coada clasamentului se află județele Tulcea, Ialomița, Mehedinți și Sălaj, care, cumulat, generează sub 2% din totalul turiștilor care aleg litoralul românesc.
În altă ordine de idei, locuitorii Capitalei sunt și cei care frecventează litoralul autohton de mai multe ori de-a lungul unui sezon estival, unii dintre ei chiar și 3-4 ori, spre deosebire de turiștii din alte județe, care petrec un singur sejur la mare pe vară. Diferențe sunt și în ceea ce privește durata medie a sejurului: în vreme ce bucureștenii stau pe litoral în medie 2,8 nopți, turiștii care vin din alte județe, în special cele aflate la mare distanță, aleg sejururi cu o medie de 4,6 nopți.
„Am constatat că pe măsură ce turiștii locuiesc mai departe de destinație, crește media sejurului, deoarece pentru majoritatea această deplasare reprezintă singura vacanță din an în stațiunile românești de la Marea Neagră. Efortul depus pentru această călătorie este mai mare pentru turiștii care vin din județe precum Cluj, Timiș sau Iași, prin urmare și perioada pe care o petrec pe litoral este mai mare. În schimb, pentru bucureșteni accesul la litoral este mult mai rapid și mai ușor, fie că aleg să călătorească cu mașina personală, fie cu trenul. De aceea, mai ales pentru tineri, o <<escapadă>> la mare într-un weekend prelungit este la îndemână”, afirmă Ionuț Nedea, CEO Litoralulromanesc.ro.
Analiza mai relevă faptul că printre românii care își rezervă sejururi pe litoralul românesc se numără și constănțeni. Județul Constanța se află aproape la mijlocul clasamentului, cu 1,19% din totalul rezervărilor, un procent apropiat de cel al județelor Hunedoara și Gorj, între care se află în acest top.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!