1.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSănătatePeste 20 de milioane de români înscriși la medicii de familie. Dintre...

Peste 20 de milioane de români înscriși la medicii de familie. Dintre aceștia, doar 6,3 milioane contribuie la fondul de sănătate

În 2023, peste 20 de milioane de persoane au fost înscrise pe listele medicilor de familie, potrivit datelor furnizate de CNAS. Dintre acestea, 3,6 milioane de români nu erau asigurați la sistemul de asigurări sociale de sănătate, beneficiind doar de pachetul minimal de servicii medicale, care a fost extins în ultimii ani.

Aproximativ 6,3 milioane de români au contribuit efectiv la fondul de sănătate prin plata contribuției CASS, iar o parte dintre aceștia au plătit de mai multe ori pentru diferite venituri.

Analiza realizată de Economica.net, bazată pe datele CNAS, ANAF și Inspecția Muncii, arată că 16,4 milioane de români au fost asigurați la sistemul de sănătate în 2023.

Dintre aceștia, 5,7 milioane erau angajați care contribuiau la sănătate prin plata CASS, iar pentru aceștia, numărul contractelor de muncă active a fost de 6,7 milioane. Acest lucru se explică prin faptul că unii angajați au mai multe contracte de muncă, pentru care li se reține contribuția la sănătate.

Cum funcționează sistemul de asigurări de sănătate din România

În total, analiza arată că până la 6,3 milioane de români au plătit CASS în 2023, incluzând și cei care au avut venituri din surse extrasalariale și au plătit contribuția în baza declarației unice.

Economica.net estimează că aproximativ 655.000 de persoane au achitat CASS prin acest mecanism, pe baza veniturilor obținute din alte activități economice.

Sistemul de asigurări de sănătate din România funcționează pe principiul solidarității, ceea ce înseamnă că asigurații, indiferent de contribuția lor financiară, beneficiază de serviciile medicale din pachetul de bază. Totodată, acest principiu permite ca cei sănătoși să susțină financiar serviciile medicale pentru cei bolnavi.

Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), administrat de CNAS, este alimentat din contribuțiile CASS, subvenții și alte surse, inclusiv taxa clawback plătită de producătorii de medicamente.

Din acest fond sunt acoperite cheltuielile medicale, inclusiv plata medicilor și a furnizorilor de servicii, medicamentele, dispozitivele medicale și finanțarea spitalelor.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Vânzări de acțiuni Revolut de peste 1 miliard de dolari după obținerea licenței bancare în Marea Britanie

Angajații și investitorii timpurii ai fintech-ului Revolut au vândut acțiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari începând cu luna august, după ce...

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...

Franța adaugă la rețea, primul reactor nuclear din ultimii 25 de ani

Reactorul sub presiune Flamanville 3 este cel mai mare din Franța, cu 1,6 gigawați și unul dintre cele mai mari din lume Franța a conectat...
Ultima oră
Pe aceeași temă