3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiPesta africană amenință industria cărnii de porc

Pesta africană amenință industria cărnii de porc

 Un nou caz de pestă porcină africană a fost semnalat într-o gospodărie din județul Bihor, a precizat pentru „România liberă“ Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR). Acesta a adăugat că este foarte greu de spus, în acest moment, dacă situația va putea fi ținută sub control: “Sunt doi vectori de transmitere a bolii, care, în opinia mea, sunt la fel de importanți: porcul mistreț și omul. Ambii sunt la fel de greu de controlat”.

Ioan Ladoși spune că impactul apariției pestei porcine africane asupra industriei cărnii va depinde strict de locul unde va ajunge boala: „Dacă va ajunge în fermele mari, efectul va fi dezastruos, iar repercusiunile vor fi multiple. Acolo, dacă se întâmplă, toți porcii trebuie sacrificați. În gospodăriile populației, situația poate fi ținută mai ușor sub control”.

Nu există tratament sau vaccin împotriva acesti boli. Odată descoperit virusul într-o locație, fie și la un singur animal, toți porcii trebuie sacrificați și incinerați.

În cazul de la Bihor, DSVSA a luat imediat următoarele măsuri: punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatației, restricții de mișcare, dezinfecţia exploatației afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate. 

 

Pesta, descoperită deja în cinci județe 

Virusul pestei porcine africane a fost depistat în județele Satu Mare, Tulcea, Brăila, Constanţa și, mai nou, Bihor. Cea mai gravă situație este la societatea Carniprod Tulcea, aparținând omului de afaceri Nicolae Ciuleac, în ferma căruia virusul a fost depistat în urmă cu aproape două săptămâni. Acolo, 48.000 de porci vor fi sacrificați, iar carnea va fi incinerată. Întreprinzătorul își vede investițiile periclitate, chiar dacă va primi ceva despăgubiri de la stat. 500 de oameni care lucrau în unitățile de procesare aparținând Carniprod au fost trimiși acasă, iar 700 de tone de carne și preparate vor fi distruse, după cum a declarat Nicolae Ciuceac în presa locală. Astfel, în fiecare oră, la Carniprod sunt tăiaţi şi incineraţi 2.000 de porci. 

 

Virusul nu afectează oamenii 

Căile de transmitere a virusului sunt multiple. Porcii mistreți sunt, într-adevăr, o verigă importantă de transmisie a bolii, însă virusul se răspândește la fel de rapid prin alimente contaminate, atingere, haine, ș.a.m.d. Din acest motiv, nimeni nu poate vizita ferme de porci, iar angajaților nu li se permite să vină cu nici un obiect de îmbrăcăminte sau cu alimente din afară.

Deşi inspectorii sanitar-veterinari spun că pesta porcină africană nu afectează oamenii, acest virus produce pagube economice însemnate crescătorilor, pentru că odată depistat într-o fermă, toate animalele trebuie sacrificate şi neutralizate. Potrivit legii, statul oferă despăgubiri de maximum 60% din pierderile totale, ceea ce îi nemulțumește pe fermieri, care cer să se ia în calcul nu numai valoarea animalelor sacrificate, ci și costurile colaterale. 

 

Stare de alertă în toată țara 

ANSVSA a demarat ample acțiuni de control în toată țara în vederea depistării focarelor de pestă porcină și pentru prevenirea apariției unora noi. De asemenea, au fost luate măsuri speciale în zonele din jurul focarelor depistate. ANSVSA a stabilit un plan de măsuri la nivelul fiecărui județ, ce se derulează cu sprijinul prefecturilor. Totodată, în zonele cu focare au fost detașați medici veterinari din alte județe, întrucât DSV-urile locale nu fac față. “Se merge din poartă în poartă, din casă în casă. S-a detașat personal din toată țara”, au declarat surse avizate pentru RL.

ANSVSA a notificat structurile omoloage din cadrul Comisiei Europene cu privire la focarele de pestă porcină africană constatate. În consecință, dacă pesta africană se va răspândi la nivel național, exporturile de porci vii, carne și produse din carne de porc ar putea fi afectate.   

 

Măsuri de prevenție în gospodării 

ANSVSA sfătuiește populația din zonele afectate de pestă să nu intre în adăposturile unde se cresc porci cu încălțămintea și hainele cu care a umblat pe stradă. Porcii trebuie crescuți doar în spații îngrădite, unde nu au cum să intre în contact cu porci mistreți sau cu porci din alte gospodării. Animalele nu trebuie hrănite cu resturi alimentare din gospodărie, provenite de la carnea de porc gătită în familie. Dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreț, crescătorii nu trebuie să dea porcilor din gospodărie, sub nici o formă, apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne. Scroafele și vierii nu trebuie scoși din gospodărie în scopul montei cu animale din altă exploatație. Oamenilor li se recomandă să nu cumpere niciodată purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar-veterinar de sănătate, eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit. Totodată, crescătorii nu trebuie să folosească în hrana porcilor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că aceasta ar fi putut să vină în contact cu mistreți bolnavi. Pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, ANSVSA recomandă crescătorilor să pună o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică.

Nu în ultimul rând, este interzisă aducerea din țările unde evoluează boala a porcilor vii, a cărnii de porc proaspătă (refrigerată sau congelată) sau a produselor din carne (cârnați, șuncă, etc). 

 

Cum arată un porc bolnav 

Specialiștii ANSVSA afirmă că nu există semne clare care să indice boala, dar se pot observa, la porcii bolnavi, semne ca: moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt, temperatură foarte ridicată (40,5 – 42ºC), roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și a pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers, vomitări, diaree (uneori cu sânge) și urdori la ochi.   

Cele mai citite

UPDATE: S-a depășit pragul de 2,5 milioane de voturi la ora 11.30

În Diaspora, duminică este a treia zi de votare. Procesul electoral în afara granițelor a început de vineri La ora 11.30, votaseră 2.533.573 de alegători,...

Traian Băsescu, apel către români: „Turul întâi este decisiv la prezidenţiale. Practic, aici e finala”

Fostul președinte Traian Băsescu a votat duminică, 24 noiembrie 2024, la Colegiul „Aurel Vlaicu” din București, în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale. După ce...

BEJ Argeș: Alina Gorghiu a încălcat legea electorală printr-o postare după încheierea campaniei

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a contestat decizia la Biroul Electoral Central, susținând că nu a încălcat legea Biroul Electoral Județean Argeș a transmis că ministrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă