14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSocialEvenimentPercheziții DIICOT în mai multe județe, într-un dosar privind traficul de migranți

Percheziții DIICOT în mai multe județe, într-un dosar privind traficul de migranți

La data de 12.03.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și structurilor subordonate, au desfășurat o acțiune de amploare. Aceasta a constat în punerea în aplicare a 33 de mandate de percheziție domiciliară pe teritoriul județelor Dolj, Timiș, Arad, Caraș-Severin și Argeș. Acțiunea a avut loc în cadrul unui dosar ce vizează săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de migranți și trecere ilegală a frontierei de stat.

Comunicatul DIICOT

În baza probatoriului administrat s-a reținut că, la începutul anului 2023, pe teritoriul României, a fost constituit un grup infracțional organizat format din cetățeni români, bulgari, irakieni şi bengalezi, având ca scop comiterea infracțiunii de trafic de migranți, în vederea obținerii în mod ilicit şi facil a unor importante sume de bani, grup care a acționat până în prezent.

Mecanismul infracţional a presupus identificarea de migranți de origine arabă, care doreau să ajungă în țările din vestul Europei, în special Germania, ulterior membrii grupului acționând pe următoarele paliere: preluarea migranților, cu barca, de pe malul bulgăresc al Dunării,   pătrunderea ilegală în România în zona județului Dolj,   transportarea acestora cu mașini de marfă către vestul țării, cazarea pentru scurt timp (1-2 zile) în zona Timișoara-Arad, urmată de preluarea migranților  de către  alți șoferi și  îmbarcarea în autovehicule mari de transport marfă (în general TIR-uri), în încercarea de trecere a graniței spre țări din vestul continentului.

Transportul inițial,  de la malul românesc al Dunării către zona de vest a ţării se realiza în autoutilitare (dube) de transport marfă sau autoturisme de teren,  în grupuri de câte 20-30 de migranți, ascunși printre mărfuri, viața acestora fiind  pusă permanent în pericol pe durata deplasării. Cu ocazia unui astfel de transport , unul dintre şoferi ( membru al grupului infracțional organizat) a fost implicat într-un accident rutier soldat cu rănirea migranţilor. 

Pentru fiecare persoană, membrii grupului infracțional  au pretins și primit între 4.000 de euro și 5.000 de euro, sumele obținute în această modalitate, fiind ulterior împărțite între aceștia, în funcție de poziția deținută în ierarhia grupului și de gradul de implicare în activitatea infracțională. 

În scopul  ascunderii provenienței ilicite ,  banii au fost investiți  în autoturisme de lux şi imobile cu destinația de locuință.

Pe parcursul urmăririi penale, cu sprijinul Serviciilor Teritoriale ale Poliției de Frontieră Giurgiu, Dolj, Mehedinţi, Timiş şi Arad, au fost documentate 20 de transporturi prin intermediul cărora membrii grupului au încercat să introducă și să scoată ilegal din România aproximativ 500 de migranți.

Audierile se vor desfășura la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală. 

Pe parcursul urmăririi penale, procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au cooperat cu autoritățile judiciare din Bulgaria și Germania,  beneficiind  și de suportul EUROPOL, care a facilitat schimbul de informaţii.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă